Pilne doniesienia z Pałacu Buckingham. Ważna decyzja króla Karola III
Król Karol III obawia się o swoje zdrowie
W rozmowie z magazynem Saga, Parker Bowles zasugerował, że decyzja króla może wynikać z obaw o jego stan zdrowia, a nawet być odpowiedzią na diagnozę nowotworową. Choć szczegóły dotyczące choroby nie zostały ujawnione, Daily Express podaje, że badania wskazują na potencjalny związek między spożyciem czerwonego mięsa a ryzykiem wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów, takich jak rak jelita grubego.
Według Cancer Research UK czerwone mięso jest klasyfikowane jako prawdopodobny czynnik ryzyka rozwoju raka, choć potrzebne są dalsze badania, by w pełni to potwierdzić. Zmiana nawyków żywieniowych króla Karola III może być więc świadomą próbą zmniejszenia tego ryzyka.
- Król Karol ponownie przygląda się temu, co i kiedy je - powiedział Tom Parker Bowles, podkreślając, że monarcha coraz bardziej świadomie podchodzi do wpływu diety na zdrowie.
Co na to Pałac Buckingham?
Pałac Buckingham nie skomentował jednak doniesień na temat stanu zdrowia króla. Decyzja o rezygnacji z czerwonego mięsa pozostaje więc jego osobistą decyzją.
Przypomnijmy, że 26 stycznia brytyjski monarcha trafił do szpitala z powodu problemów z prostatą. W czasie dodatkowych badań okazało się, że cierpi na raka. Do publicznej wiadomości nie podano jednak, o jaki rodzaj nowotworu chodzi ani jak poważny jest stan króla. Mimo kłopotów zdrowotnych król Karol stara się wypełniać swoje obowiązki, choć czasami musi polegać na pomocy innych członków rodziny królewskiej.