Coraz szersze kręgi zatacza sprawa wstrzymania dotacji na projekt Fundacji Profeto budowy ośrodka Archipelag - Wyspy Wolne od Przemocy. Z Funduszu Sprawiedliwości fundacja miała otrzymać środki finansowe,, które mają być zablokowane przez nowe władze. Jednocześnie pracownicy fundacji oraz sam projekt mierzą się ze skutkami publikacjii lewicowego portalu, który bazować ma na informacjach, które miały być przekazane przez polityka KO, a dotyczyć mają one rzekomych kontrowersji związanych z budową ośrodka oraz byłego szefa firmy podwykonawczej. Na sprawę zareagował Zespołu Konferencji Episkopatu Polski ds. Nowej Ewangelizacji, swoje oświadczenie opublikował także ks. Michał Olszewski z Fundacji Profeto.
ks. Michał Olszewski KEP broni ks. Michała Olszewskiego SCJ i Fundacji Profeto. Duchowny wydał oświadczenie [video]
ks. Michał Olszewski / YT print screen/Profetopl

"Ks. Michał Olszewski z Fundacji Profeto, były egzorcysta, który wypędzał szatana salcesonem, za 43 mln zł od Ziobry buduje ośrodek dla ofiar przestępstw. Prezes firmy Tiso – do niedawna generalnego wykonawcy inwestycji – został aresztowany" - czytamy na stronie portalu OKO.press.

"„Według mojej wiedzy firma Tiso nie wywiązała się z umowy. Jest podejrzenie fikcyjnych usług i wyprowadzania pieniędzy z Funduszu Sprawiedliwości” – mówi OKO.press Brejza. Nieprawidłowości mają sięgać 9 mln złotych" - pisze OKO.press.

Publikujemy treść oświadczenia Zespołu KEP ds. Nowej Ewangelizacji:

Oświadczenie Zespołu Konferencji Episkopatu Polski ds. Nowej Ewangelizacji w obronie ks. Michała Olszewskiego SCJ i Fundacji Profeto

Jako Zespół Konferencji Episkopatu Polski do spraw Nowej Ewangelizacji, z głębokim smutkiem i troską przyjmujemy ostatnie ataki medialne, które skierowane są w stronę księdza Michała Olszewskiego SCJ, członka naszego zespołu, oraz Fundacji Profeto. Te ataki nie tylko w sposób rażąco niesprawiedliwy oceniają ich działalność, bez rzeczywistego zagłębienia się w istotę podjętego przez nich dzieła, ale także pogłębiają cierpienie tych, którzy oczekują wsparcia i nadziei. Konstatujemy, że wystarczy zapoznać się z rzeczoną ideą i zobaczyć na miejscu w Wilanowie, jak przebiegają prace, by zwyczajnie stwierdzić, że nijak się one mają do postawionych arbitralnie zarzutów i insynuacji. Apelujemy do wszystkich, a zwłaszcza do katolickich mediów, redakcji i dziennikarzy o odwagę i zajęcie się obiektywnie tym tematem.

Fundacja Profeto podjęła niezwykle ważną i pionierską misję budowy ośrodka Archipelag - Wyspy Wolne od Przemocy. Wspiera więc tym samym każdy aktualny i potencjalny rząd, zgodnie z rolą organizacji pozarządowych, w realizacji misji edukacyjnych, profilaktycznych i terapeutycznych wobec obywateli będących w wielorakich potrzebach. Ma być to miejsce dające poczucie bezpieczeństwa i wsparcia dla osób dotkniętych przemocą i przestępstwami, a także pozwalające im, po przejściu adekwatnych terapii oraz warsztatów, rozpocząć na nowo samodzielne i kreatywne życie. To ośrodek, który jest przemyślany nowocześnie i innowacyjnie, niepowtarzalny i oryginalny w skali całego kraju.

Ataki, których doświadcza teraz ksiądz Michał oraz Fundacja Profeto, powodują dodatkowe cierpienie osób z nimi związanych i ich rodzin. Oczekując wsparcia i zrozumienia, muszą teraz zmagać się z oskarżeniami i szkalującymi, nieprawdziwymi i bezpodstawnymi komentarzami, które ranią ich jeszcze głębiej, psychicznie i duchowo.

Potrzeba stworzenia Archipelagu - Wysp Wolnych od Przemocy jest pilna i niezwykle ważna dla dobra całego społeczeństwa, bez względu na wyznanie, czy wyznawane wartości i przekonania polityczne. Dlatego apelujemy do wszystkich ludzi dobrej woli o rzetelne zapoznanie się z ideą powstającego dzieła, wsparcie tej inicjatywy, będącej przecież już na ukończeniu (każdy dzień zwłoki to rzeczywiste marnowanie publicznych funduszy) oraz o powstrzymanie się od nieuczciwych oskarżeń i nieuzasadnionej krytyki.

Wierzymy, że miłość w prawdzie i dialog, współczucie i solidarność są silniejsze od nienawiści, uprzedzeń i złośliwości. Niech nasze działania zawsze kieruje troska o dobro drugiego człowieka oraz pragnienie niesienia pomocy tym, którzy jej najbardziej potrzebują.

Tarnów, 9 lutego 2024 r.

W modlitwie i wspólnocie,
Zespół Konferencji Episkopatu Polski ds. Nowej Ewangelizacji
bp Artur Ważny - przewodniczący

Profeto

Profeto to nowoczesne środowisko przepowiadania Dobrej Nowiny, z wykorzystaniem zarówno tradycyjnych metod głoszenia Słowa Bożego, jak i nowatorskich rozwiązań multimedialnych. Profeto to portal z codziennymi komentarzami do liturgii Słowa oraz ewangelizacyjne radio nadające tradycyjnie w Małopolsce (na 92.1 FM w Krakowie i 100.3 FM w Limanowej), w systemie DAB+ (m.in. z Sądecczyzny, Bielska-Białej, Wrocławia, Warszawy i Trójmiasta) oraz niezmiennie od 2014 r. w internecie, a także przez aplikację mobilną. Fundacja Profeto prowadzi działalność charytatywną, pomagając osobom w trudnej sytuacji materialnej, wykluczonym społecznie i pokrzywdzonym przemocą (m.in. w tym celu powstaje specjalistyczne centrum pomocy „Archipelag – wyspy wolne od przemocy”). W ramach działalności sekretariatu nowej ewangelizacji Profeto organizuje spotkania modlitewne, różnego rodzaju kursy ewangelizacyjne i rekolekcje. Prowadzi także działalność wydawniczą i promocyjną.

Zespół KEP ds. Nowej Ewangelizacji, pra, hsz; adg

Oświadczenie ks. Michała Olszewskiego

Ks. Michał Olszewski z Fundacji Profeto wydał w tej sprawie specjalne oświadczenie.

- Kochani, od kilku tygodni trwa wielka batalia o Archipelag. Chcemy uratować Wyspy Wolne od Przemocy. Spotykamy się z wielką przemocą medialną, która płynie z niektórych redakcji. Nie mówię już o moim szarganym imieniu – jakoś sobie to poukładałem, ale pracownicy Profeto cierpią, cierpią ich rodziny - mówi duchowny.

Sercanin opisuje m.in. sytuację związaną z jego mamą. - Telefon do mojej mamy w celu wyłudzenia informacji i złamania tej kobiety jest przekroczeniem wszelkich granic - stwierdził ks. Olszewski.

Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...

POLECANE
Czy wojna na Ukrainie zakończy się w tym roku? z ostatniej chwili
Czy wojna na Ukrainie zakończy się w tym roku?

W ocenie eksperta ds. wojskowości Carlo Masali wojna na Ukrainie, rozpoczęta przez Rosję dwa lata temu, nie zakończy się w 2024 roku. Nie widzę końca tej wojny w 2024 roku; nie ma niczego, co mogłoby dać nam nadzieję - oznajmił politolog w sobotę w rozmowie z gazetą "Augsburger Allgemeine".

Meghan Markle podjęła decyzję. Wcześniej obrączkę odesłała pocztą z ostatniej chwili
Meghan Markle podjęła decyzję. Wcześniej obrączkę odesłała pocztą

Wokół Pałacu Buckingham po raz kolejny zawrzało. Wszystko za sprawą relacji Sussexów z rodziną królewską. Jak informuje "The Mirror" Meghan Markle miała podjąć ostateczną decyzję.

Pięć ton nasion soi wysypanych z ukraińskiego pociągu z ostatniej chwili
Pięć ton nasion soi wysypanych z ukraińskiego pociągu

Policja sprawdza zgłoszenie o wysypaniu soi z pociągu, który wjechał z Ukrainy do Polski i czekał na bocznicy kolejowej w Dorohusku – poinformowała PAP w sobotę policja. Według wstępnych ustaleń chodzi o około 5 ton nasion soi.

Były prezydent Niemiec: Rząd wciąż nie robi wystarczająco dużo dla Ukrainy z ostatniej chwili
Były prezydent Niemiec: "Rząd wciąż nie robi wystarczająco dużo dla Ukrainy"

Były prezydent Niemiec Joachim Gauck uważa, że niemiecki rząd "wciąż nie robi wystarczająco dużo" dla Ukrainy. Nadal jest zbyt niezdecydowany, jeśli chodzi o dostarczanie amunicji i broni - powiedział Gauck w wywiadzie dla tygodnika "Spiegel".

Ultimatum premiera Ukrainy. Jest odpowiedź polityka PiS z ostatniej chwili
Ultimatum premiera Ukrainy. Jest odpowiedź polityka PiS

- Panie Denys Szmyhal, w ramach środków odwetowych może oddacie nam miliardy za edukację setek tysięcy ukraińskich dzieci w polskich szkołach? A może oddacie nam miliardy za pomoc militarną? - napisał Przemysław Czarnek w mediach społecznościowych, odpowiadając na groźby ze strony premiera Ukrainy.

Nie żyje uczestnik znanego programu z ostatniej chwili
Nie żyje uczestnik znanego programu

Smutna wiadomość dla fanów popularnego programu "The Voice Senior". Nie żyje jeden z uczestników.

Dramat w Niemczech: nie żyje dwóch Ukraińców zaatakowanych nożem z ostatniej chwili
Dramat w Niemczech: nie żyje dwóch Ukraińców zaatakowanych nożem

Nie żyje dwóch Ukraińców zaatakowanych nożami przez grupę nieletnich migrantów. Głównym podejrzanym jest 15-letni Mehmet V o tureckich korzeniach.

Morawiecki: Scenariusz końca wojny na Ukrainie jest tylko jeden z ostatniej chwili
Morawiecki: Scenariusz końca wojny na Ukrainie jest tylko jeden

Dziś mijają dokładnie dwa lata od pełnoskalowej inwazji Rosji na Ukrainę. "Dziś, tak samo jak dwa lata temu, scenariusz końca tej wojny jest tylko jeden" - napisał na Twitterze [X] były premier Mateusz Morawiecki.

Szczere wyznanie Igi Świątek: Nie mówiłam wam tego, ale... z ostatniej chwili
Szczere wyznanie Igi Świątek: "Nie mówiłam wam tego, ale..."

Najwyżej rozstawiona Iga Świątek odpadła w półfinale turnieju WTA 1000 na twardych kortach w Dubaju. Po porażce polska tenisistka zdobyła się na szczere wyznanie.

Waldemar Krysiak: Są tylko dwie płcie! - transseksualista skazany za transfobię Wiadomości
Waldemar Krysiak: "Są tylko dwie płcie!" - transseksualista skazany za transfobię

Hiszpania: na więzienie i grzywnę skazany został transseksualista, który krytykował innego transseksualistę i jego podobno żeńską tożsamość płciową. Skazany miał przejawiać konserwatywne poglądy, a jego opinie były rzekomo transfobiczne. Dodatkowo, skazany miał ujawnić prawdziwą płeć transseksualisty, który go oskarżył.

REKLAMA

ks. Michał Olszewski / YT print screen/Profetopl

Publikujemy treść oświadczenia Zespołu KEP ds. Nowej Ewangelizacji:

Tarnów, 9 lutego 2024 r.

W modlitwie i wspólnocie,