Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.
 Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Co zrobić z białek? Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.

Kokosanki

Kokosanki to pyszne ciasteczka, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim łasuchom, którzy cenią sobie smak kokosa. To szybki i prosty przepis, z którym stworzymy słodką przekąskę do kawy lub herbaty.

Wystarczy ubić białka na sztywną pianę, a następnie wymieszać je z cukrem pudrem. Miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie łączymy z resztą składników. Gotową masę przekładamy na przygotowaną blachę i suszymy w niskiej temperaturze przez około godzinę. Tak przygotowane kokosanki możemy przechowywać w plastikowych pojemnikach nawet przez kilka dni.

Czekoladowe makaroniki

Makaroniki to migdałowe ciasteczka z dodatkiem białek, które niemalże rozpływają się w ustach. Nie tylko pysznie smakują, ale i doskonale prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na specjalne okazje lub jako słodki upominek dla bliskiej osoby. My proponujemy wersję czekoladową, która zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych smaków.

Zaczynamy od przesiania dwa razy cukru pudru, kakao i mąki migdałowej. Składniki przekładamy do melaksera i miksujemy około 8-10 razy. Następnie ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie błyszcząca. Delikatnie mieszamy wraz z przygotowaną suchą mieszanką. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskaj makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wysuszenia na około 30 minut. Po tym czasie piecz w 160°C przez 12 minut. W międzyczasie przygotuj krem. Ubij miękkie masło wraz z cukrem pudrem, kakao i odrobiną mleka. Masę przełóż między dwa makaroniki i gotowe!

Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-makaroniki.

Angel food cake

Angel food cake to lekkie, puszyste ciasto, które przygotowuje się głównie z białek jaj. Świetnie smakuje z bitą śmietaną na wierzchu lub świeżymi owocami. Można je również dowolnie udekorować ulubionymi dodatkami dla dodatkowego smaku i wyglądu. To świetny pomysł na lekki deser do kawy lub herbaty.

Na początek mieszamy cukier wraz z mąką i solą. W drugiej misce ubijamy białka jajek. Dodajemy cukier, ciągle ubijając, aż do sztywnej piany. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Delikatnie mieszamy suche składniki wraz z masą jajeczną. Całość przelewamy na dno tortownicy i wkładamy do rozgrzanego do 160°C piekarnika na około 45-50 minut. Gotowe ciasto odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie możemy posypać wierzch cukrem pudrem.

Beza Pavlova z czekoladowym kremem

Jeśli nadal zastanawiasz się, co zrobić z białek, świetną opcją będzie beza Pavlova, czyli klasyczne ciasto bezowe. To idealny wybór na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, święta, walentynki lub eleganckie przyjęcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. W dużej misce ubijamy białka, a następnie dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy bezę i wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez około 90-120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Śmietankę mieszamy z mascarpone, miodem i kakao. Gotowy krem wykładamy na bezę, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami i polewamy odrobiną miodu.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/beza-pavlova-z-czekoladowym-kremem-i-owocami.

Makuszek

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie białek jest makuszek, czyli ciasto z samych białek i maku. Jest delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego na szybko.

Na początek ubijamy białka jajek na sztywno. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło i aromat migdałowy. Mieszamy i przelewamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej za pomocą łyżki bułki tartej. Ciasto pieczemy w 220°C przez około 50 minut.



 

POLECANE
Kanadyjski Sąd Najwyższy uznał minimalne kary za pornografię dziecięcą za niezgodne z konstytucją tylko u nas
Kanadyjski Sąd Najwyższy uznał minimalne kary za pornografię dziecięcą za "niezgodne z konstytucją"

Kanadyjski Sąd Najwyższy zdecydował, że minimalne kary za pornografię dziecięcą są niezgodne z konstytucją. Według niego, trzeba w niektórych przypadkach wydawać wyroki lżejsze, które „sprawiedliwiej” traktują pedofila.

Dzieci na rowerach i hulajnogach obowiązkowo w kaskach. Senat przyjął nowe przepisy pilne
Dzieci na rowerach i hulajnogach obowiązkowo w kaskach. Senat przyjął nowe przepisy

Senat przyjął zmiany w Prawie o ruchu drogowym. Nowe przepisy wprowadzają obowiązek jazdy w kasku dla osób do 16. roku życia korzystających z rowerów i elektrycznych hulajnóg. Przywracają też możliwość uzyskania prawa jazdy w wieku 17 lat.

Karol Nawrocki podpisał dwie ustawy, ale trzecią zawetował. „Chronię obywateli” z ostatniej chwili
Karol Nawrocki podpisał dwie ustawy, ale trzecią zawetował. „Chronię obywateli”

Prezydent Karol Nawrocki sprzeciwił się zmianom w prawie, które – jak ocenił – mogłyby osłabić ochronę Polaków przed nieuczciwymi działaniami ubezpieczycieli. Jednocześnie podpisał dwie inne ustawy: zdrowotną i wspierającą polskich rybaków.

Kongres USA wezwał byłego księcia Andrzeja na przesłuchanie w sprawie Epsteina z ostatniej chwili
Kongres USA wezwał byłego księcia Andrzeja na przesłuchanie w sprawie Epsteina

Komisja działająca w amerykańskim Kongresie, badająca sprawę przestępcy seksualnego Jeffreya Epsteina, zwróciła się w czwartek do Andrzeja Mountbattena Windsora, byłego brytyjskiego księcia Yorku, z prośbą o poddanie się przesłuchaniu w sprawie prowadzonego śledztwa.

Polska powinna posiadać broń jądrową tylko u nas
Polska powinna posiadać broń jądrową

Polska jest nadal postrzegana przez władze na Kremlu jako „bliska zagranica” i obszar ekspansji. Rozmieszczenie głowic nuklearnych na naszym terytorium postawiłoby granicę imperialnym zakusom Putina i całej kliki kagiebistów, którzy rządzą państwem rosyjskim.

Ziobro zostaje w Budapeszcie. Po decyzji komisji jest komentarz polityka z ostatniej chwili
Ziobro zostaje w Budapeszcie. Po decyzji komisji jest komentarz polityka

– Szykuję się na ciężką bitwę. Zdecydowałem się przynajmniej na ten moment zostać w Budapeszcie, korzystając z pomocy i przyjaźni naszych bratanków Węgrów – mówił Zbigniew Ziobro podczas rozmowy z telewizją wPolsce24. Były minister sprawiedliwości tłumaczył, że wyjazd miał związek z obawą przed prowokacją, która mogłaby uniemożliwić mu publiczną reakcję na decyzję komisji sejmowej.

Sydney Sweeney odmówiła przeprosin za rzekomo rasistowską reklamę dżinsów American Eagle gorące
Sydney Sweeney odmówiła przeprosin za rzekomo "rasistowską" reklamę dżinsów American Eagle

W lipcu tego roku amerykańska gwiazda Sydney Sweeney wystąpiła w reklamie dżinsów American Eagle. Reklama wywołała potężną awanturę, ponieważ niektórzy odczytali ją jako "rasistowską". Dzisiaj w programie magazynu mody męskiej GQ Sweeney odmówiła przeprosin.

Jest decyzja komisji sejmowej ws. immunitetu Ziobry z ostatniej chwili
Jest decyzja komisji sejmowej ws. immunitetu Ziobry

Były minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro ma usłyszeć 26 zarzutów dotyczących – według śledczych – "sprzeniewierzenia publicznych środków". Komisja Regulaminowa, Spraw Poselskich i Immunitetowych poparła wniosek prokuratury o uchylenie jego immunitetu. Ostateczna decyzja należy teraz do Sejmu.

Putin odsuwa Ławrowa. To koniec politycznej kariery dyplomaty? z ostatniej chwili
Putin odsuwa Ławrowa. To koniec politycznej kariery dyplomaty?

Nieudane negocjacje z amerykańskim sekretarzem stanu Marco Rubio, a co za tym idzie odwołanie szczytu Trump-Putin, miały przesądzić o losie Siergieja Ławrowa. Po ponad dwóch dekadach na czele rosyjskiego MSZ, 76-letni dyplomata został odsunięty od kluczowych zadań, a jego miejsce w strukturach władzy zaczyna zajmować nowy człowiek Kremla.

Niemiecki przemysł stalowy mocno podupada. Merz: Jest w kryzysie zagrażającym jego istnieniu z ostatniej chwili
Niemiecki przemysł stalowy mocno podupada. Merz: Jest w kryzysie zagrażającym jego istnieniu

Niemiecki przemysł stalowy znajduje się w kryzysie zagrażającym jego istnieniu - ocenił w czwartek kanclerz Niemiec Friedrich Merz. Opowiadając się za protekcjonistycznymi rozwiązaniami, stwierdził że czasy wolnego rynku „niestety minęły”.

REKLAMA

Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.
 Co zrobić z białek Przepisy i inspiracje

Co zrobić z białek? Przepisy i inspiracje

Białka jaj są nieodłącznym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Często jednak zdarza się, że zostają nam one po oddzieleniu od żółtek i nie wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać białka jaj i stworzyć pyszne ciasta i desery w swojej kuchni.

Kokosanki

Kokosanki to pyszne ciasteczka, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim łasuchom, którzy cenią sobie smak kokosa. To szybki i prosty przepis, z którym stworzymy słodką przekąskę do kawy lub herbaty.

Wystarczy ubić białka na sztywną pianę, a następnie wymieszać je z cukrem pudrem. Miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie łączymy z resztą składników. Gotową masę przekładamy na przygotowaną blachę i suszymy w niskiej temperaturze przez około godzinę. Tak przygotowane kokosanki możemy przechowywać w plastikowych pojemnikach nawet przez kilka dni.

Czekoladowe makaroniki

Makaroniki to migdałowe ciasteczka z dodatkiem białek, które niemalże rozpływają się w ustach. Nie tylko pysznie smakują, ale i doskonale prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na specjalne okazje lub jako słodki upominek dla bliskiej osoby. My proponujemy wersję czekoladową, która zasmakuje wszystkim miłośnikom intensywnych smaków.

Zaczynamy od przesiania dwa razy cukru pudru, kakao i mąki migdałowej. Składniki przekładamy do melaksera i miksujemy około 8-10 razy. Następnie ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie błyszcząca. Delikatnie mieszamy wraz z przygotowaną suchą mieszanką. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskaj makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wysuszenia na około 30 minut. Po tym czasie piecz w 160°C przez 12 minut. W międzyczasie przygotuj krem. Ubij miękkie masło wraz z cukrem pudrem, kakao i odrobiną mleka. Masę przełóż między dwa makaroniki i gotowe!

Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/czekoladowe-makaroniki.

Angel food cake

Angel food cake to lekkie, puszyste ciasto, które przygotowuje się głównie z białek jaj. Świetnie smakuje z bitą śmietaną na wierzchu lub świeżymi owocami. Można je również dowolnie udekorować ulubionymi dodatkami dla dodatkowego smaku i wyglądu. To świetny pomysł na lekki deser do kawy lub herbaty.

Na początek mieszamy cukier wraz z mąką i solą. W drugiej misce ubijamy białka jajek. Dodajemy cukier, ciągle ubijając, aż do sztywnej piany. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Delikatnie mieszamy suche składniki wraz z masą jajeczną. Całość przelewamy na dno tortownicy i wkładamy do rozgrzanego do 160°C piekarnika na około 45-50 minut. Gotowe ciasto odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie możemy posypać wierzch cukrem pudrem.

Beza Pavlova z czekoladowym kremem

Jeśli nadal zastanawiasz się, co zrobić z białek, świetną opcją będzie beza Pavlova, czyli klasyczne ciasto bezowe. To idealny wybór na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, święta, walentynki lub eleganckie przyjęcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. W dużej misce ubijamy białka, a następnie dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy bezę i wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez około 90-120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy krem. Śmietankę mieszamy z mascarpone, miodem i kakao. Gotowy krem wykładamy na bezę, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami i polewamy odrobiną miodu.

Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/beza-pavlova-z-czekoladowym-kremem-i-owocami.

Makuszek

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie białek jest makuszek, czyli ciasto z samych białek i maku. Jest delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego na szybko.

Na początek ubijamy białka jajek na sztywno. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło i aromat migdałowy. Mieszamy i przelewamy do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej za pomocą łyżki bułki tartej. Ciasto pieczemy w 220°C przez około 50 minut.




 

Polecane
Emerytury
Stażowe