Tylko dla "wykwintnych" - danie w kształcie ludzkiego embriona w hiszpańskiej restauracji [FOTO]
"Sieci społecznościowe płonęły od kilku dni z powodu dania, które Andoni Luis Aduriz podał podczas lunchu w stolicy" - pisze w mediach społecznościowych portal El Gourmet Urbano.
„Dzień, w którym nie ma ludzi, którzy opuszczają [restaurację - red.] Mugaritz zdenerwowani, będzie oznaczać, że staliśmy się konwencjonalni lub zestarzeliśmy się” – powiedział trzy lata temu w rozmowie z portalem "Directoalpaladar" Andoni Luis Aduriz, twórca kontrowersyjnego dania.
"W przeddzień szczytu gastronomicznego Madrid Fusión, gdzie będzie jednym z bohaterów, nie cichną głosy dyskusji na mediach społecznościowych wywołane z powodu dania, które szef kuchni z San Sebastian podał w zeszły poniedziałek podczas lunchu w stolicy: adaptacja gulaszu, który zawierał symulację ludzkiego embrionu unoszącego się w bulionie" - czytamy na elgourmeturbano.blogspot.com.
"Wersja potrawy z atrapą trzymiesięcznego embrionu ludzkiego?! Naprawdę? Co to za barbarzyństwo?! Kuchnia autorska = odzwierciedlenie chorego społeczeństwa" - komentuje dziennikarka Rocío López Real.
"Mugaritz wprawia w zakłopotanie w Madrycie potrawami takimi jak gotowana atrapa trzymiesięcznego ludzkiego embrionu. Andoni Luis Aduriz jest zaangażowany w „alternatywne piękno, które znajduje się na antypodach konwencjonalnego”. Bardzo niewielu odważyłoby się zorganizować menu wokół „piękna groteski”, ale Mugaritz (...) stara się „zmylić i zaskoczyć” gościa i "pokazać, że w gotowaniu nie wszystko jest wymyślone" - czytamy na portalu Lavozdegalicia.es. Portal przypomina inny skandal związany z Mugaritz, gdy zamawiający węgorza klient otrzymywał go na talerzu żywego i od smakosza zależało, czy "ułaskawi" zwierzę czy je pożre.
Restauracja Mugaritz mieści się w miejscowości Errenteria, położonej w Kraju Basków, nieopodal San Sebastian. Lokal posiada dwie gwiazdki Michelin, co czyni go w świecie gastronomii prawdziwą gwiazdą, znajduje się on w ścisłej czołówce listy 50 restauracji uznanych za najlepsze na świecie. Opisywane wyżej danie zaprezentowane zostało na festiwalu kulinarnym odbywającym się w Madrycie.
Zdjęcia "potrawy dla koneserów" poniżej:
#GASTRONOMIA 🐔 | Embriones en el cocido: la cocina como arte o provocación https://t.co/uv3JFjQUpR
— El Gourmet Urbano (@gourmeturbano) April 2, 2022
El cocido de Andoni Luis Aduriz. |La Cocina de Frente
Las redes sociales llevan días ardiendo debido a un plato que Andoni Luis Aduriz sirvió durante un almuerzo celebrado e… pic.twitter.com/MDU4esXjQw
🆘️⁉️Versión del cocido con una mímesis de un embrión humano de tres meses ⁉️ ¿De verdad? ‼️Que salvajada es esto⁉️
— Rocío López Real (@RocioLopezReal) April 3, 2022
✅Cocina de autor = reflejo de una sociedad enferma. https://t.co/NC3sgT5xTR@hipatia20s @Ari_Arifu2 @timodelpino @sallelorier @aflorrick77 @crixiglesias pic.twitter.com/mXejv6jkLW
Este és ANDONI LUIS ADURIZ,propierario de RESTAURANTE MUGARIT,en Errenteria(Gipuzkoa)un HDLGP que sin escrúpulo alguno cocina un plato con feto de aborto y patrocina su https://t.co/qAwAooZ2Im merece ningún premio que ostenta salvo el de Hijo Predilecto de Satanas. pic.twitter.com/4hiyUmHYx0
— Gregorio Hita Rojo (@hita_gregorio) April 5, 2022