Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Ekspert odpowiada

Pytanie: Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Jakie przepisy regulują tę działalność i na co należy zwrócić uwagę, by nie narazić się na problemy prawne?
swojska kiełbasa Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny?  Ekspert odpowiada
swojska kiełbasa / PAP ./ Leon Stankiewicz

Odpowiedź: W ostatnich latach coraz więcej osób interesuje się domowym wyrobem wędlin. Domowe kiełbasy, szynki czy pasztety nie tylko smakują lepiej niż te sklepowe, ale również dają pewność, że użyte do ich produkcji składniki są najwyższej jakości. Warto jednak zadać sobie pytanie, na jakich zasadach można legalnie wytwarzać takie wyroby w domu oraz czy można je sprzedawać np. na lokalnym targu czy w internecie. Zacznijmy od sytuacji, kiedy wędliny produkujemy wyłącznie na własne potrzeby. W takim przypadku prawo jest dość liberalne. Produkcja domowych kiełbas na własny stół nie podlega żadnym szczególnym regulacjom prawnym, o ile nie narusza to przepisów sanitarnych i nie zagraża zdrowiu publicznemu. Nie ma więc potrzeby rejestracji takiej działalności, jeśli ograniczamy się do spożywania wyrobów we własnym gronie. Sprawy komplikują się, gdy planujemy sprzedaż naszych domowych wędlin. W takim przypadku w grę wchodzą przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności, a także regulacje sanitarno-epidemiologiczne. Zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2020 r. poz. 2021), każda działalność związana z produkcją i sprzedażą żywności musi być zgłoszona do właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej. To oznacza, że jeśli chcemy legalnie sprzedawać nasze wyroby, musimy zarejestrować działalność gospodarczą i uzyskać zgodę sanepidu na prowadzenie zakładu produkcyjnego.

Wymogi 

Sanepid określa szczegółowe wymagania dotyczące warunków produkcji żywności. Dotyczą one m.in. odpowiedniego wyposażenia pomieszczeń, higieny pracy oraz warunków przechowywania surowców i gotowych produktów. W pomieszczeniach, w których produkowane są wędliny, musi być łatwo utrzymać czystość, muszą być one wentylowane i wyposażone w odpowiedni sprzęt. Pracownicy muszą również przestrzegać rygorystycznych norm higienicznych. Dodatkowo warto pamiętać, że wszystkie składniki używane do produkcji muszą pochodzić z legalnych źródeł, co oznacza, że np. mięso powinno pochodzić z zarejestrowanych ubojni, a przyprawy i dodatki muszą spełniać wymagania dotyczące jakości.

Jeśli planujemy sprzedaż naszych wyrobów na lokalnych targach czy festynach, musimy uzyskać odpowiednie pozwolenia od organizatorów oraz zgłosić ten fakt do sanepidu. Sprzedaż internetowa rządzi się podobnymi prawami – działalność musi być zarejestrowana, a wyroby muszą spełniać wszystkie normy sanitarne.

Czytaj także: Powodzie w Polsce. PiS: rozliczymy odpowiedzialnych

Czytaj także: Nowy sondaż wskazuje na przewagę Trumpa nad Harris

To nie wszystko 

Warto wiedzieć, że naruszenie przepisów dotyczących produkcji i sprzedaży żywności może wiązać się z poważnymi konsekwencjami prawnymi. Inspektorzy sanitarni mogą nałożyć kary pieniężne, a nawet zamknąć zakład produkcyjny, jeśli stwierdzą poważne nieprawidłowości. W skrajnych przypadkach, jeśli produkowane wyroby zagrażają zdrowiu publicznemu, sprawa może trafić do prokuratury.

Produkcja domowych wędlin to wspaniałe hobby, które pozwala cieszyć się smakiem tradycyjnych wyrobów mięsnych. Jeśli jednak planujemy wyjść z naszymi produktami na rynek, musimy pamiętać o obowiązujących przepisach. Rejestracja działalności, spełnienie wymogów sanitarnych i legalne źródła surowców to podstawowe kwestie, które należy wziąć pod uwagę, by nasza działalność była zgodna z prawem.

 


 

POLECANE
PKP Intercity wydał ważny komunikat z ostatniej chwili
PKP Intercity wydał ważny komunikat

W środę 12 listopada PKP Intercity podpisało wartą miliardy złotych umowę z firmą Alstom Polska na dostawę nowoczesnych, dwupoziomowych pociągów. Produkcja ruszy w Chorzowie i Nadarzynie, a pierwsze składy mają trafić na tory za 3,5 roku. Będą to najszybsze i najpojemniejsze pojazdy w historii polskiego przewoźnika.

Tak Niemcy zacierali ślady swoich zbrodni. Komunikat IPN z ostatniej chwili
Tak Niemcy zacierali ślady swoich zbrodni. Komunikat IPN

Jak informuje gdański oddział IPN, trwają prace archeologiczne w Lesie Piaśnickim. Badania mają wyjaśnić przebieg niemieckiej operacji Aktion 1005 – tajnej akcji zacierania śladów masowych zbrodni na Pomorzu.

Przewodniczący AfD: Polska może stanowić dla nas zagrożenie z ostatniej chwili
Przewodniczący AfD: Polska może stanowić dla nas zagrożenie

W ocenie lidera AfD Tino Chrupalli obecnie nie ma zagrożenia dla Niemiec ze strony Rosji, a potencjalnie groźna może być Polska.

Polował na zwierzęta. Jeden pies nie przeżył z ostatniej chwili
Polował na zwierzęta. Jeden pies nie przeżył

25-latek usłyszał zarzuty znęcania się nad zwierzętami i posiadania narzędzi służących do kłusowania – podała w środę policja z Puław (Lubelskie). Mężczyzna jest podejrzany o zastawianie wnyków, w które łapały się psy. Jedno zwierzę nie przeżyło.

„Nie mogę się doczekać”. Daniel Obajtek zostanie dziś przesłuchany w prokuraturze z ostatniej chwili
„Nie mogę się doczekać”. Daniel Obajtek zostanie dziś przesłuchany w prokuraturze

Były prezes Orlenu Daniel Obajtek ma dziś o godzinie 12:00 zostać przesłuchany w warszawskiej prokuraturze. Przed złożeniem zeznań udzielił wywiadu Telewizji Republika, w którym ironizował, że „nie może się doczekać”, i zapowiedział, że odpowie na wszystkie pytania śledczych.

Marcin Romanowski złożył zawiadomienie o podejrzeniu przestępstwa przez Waldemara Żurka z ostatniej chwili
Marcin Romanowski złożył zawiadomienie o podejrzeniu przestępstwa przez Waldemara Żurka

Poseł Marcin Romanowski złożył zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez ministra sprawiedliwości Waldemara Żurka. Jak poinformował w mediach społecznościowych, sprawa dotyczy „udziału w działalności obcego wywiadu poprzez dezinformację uderzającą w ustrój RP”.

Wywiad Australii: Kraj doświadcza „bezprecedensowego poziomu szpiegostwa” ze strony Chin z ostatniej chwili
Wywiad Australii: Kraj doświadcza „bezprecedensowego poziomu szpiegostwa” ze strony Chin

Hakerzy powiązani z rządem i armią Chin atakują infrastrukturę krytyczną Australii, a kraj doświadcza „bezprecedensowego poziomu szpiegostwa” ze strony Pekinu – powiedział w środę szef australijskiego wywiadu Mike Burgess, cytowany przez BBC.

Polska odbiera ochronę międzynarodową setkom cudzoziemców. Większość z nich to Rosjanie z ostatniej chwili
Polska odbiera ochronę międzynarodową setkom cudzoziemców. Większość z nich to Rosjanie

Z kilkuset cudzoziemców, którzy stracili ochronę międzynarodową w Polsce, niemal 90 proc. to Rosjanie – wynika z danych Urzędu do spraw Cudzoziemców zebranych dla „Rzeczpospolitej”.

„Dyżurny pajac z pretensjami do wielkości”. Spięcie Jacka Kurskiego z Marcinem Mastalerkiem z ostatniej chwili
„Dyżurny pajac z pretensjami do wielkości”. Spięcie Jacka Kurskiego z Marcinem Mastalerkiem

Między Jackiem Kurskim a Marcinem Mastalerkiem doszło do ostrej wymiany zdań. Poszło o słowa Mastalerka, który skrytykował udział Jarosława Kaczyńskiego w Marszu Niepodległości. Kurski nie pozostał dłużny i w mocnych słowach zaatakował byłego doradcę prezydenta Andrzeja Dudy.

„Zbigniew Ziobro ograł Donalda Tuska. Zrobił z niego fujarę” z ostatniej chwili
„Zbigniew Ziobro ograł Donalda Tuska. Zrobił z niego fujarę”

Poseł PiS Michał Wójcik w rozmowie z „Super Expressem” stwierdził, że Zbigniew Ziobro „ograł Donalda Tuska” i uniknął planowanego aresztowania. Jego zdaniem premier i rząd planowali spektakularną akcję zatrzymania byłego ministra sprawiedliwości, jednak scenariusz ten nie doszedł do skutku.

REKLAMA

Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Ekspert odpowiada

Pytanie: Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny? Jakie przepisy regulują tę działalność i na co należy zwrócić uwagę, by nie narazić się na problemy prawne?
swojska kiełbasa Czy można legalnie produkować i sprzedawać domowe wędliny?  Ekspert odpowiada
swojska kiełbasa / PAP ./ Leon Stankiewicz

Odpowiedź: W ostatnich latach coraz więcej osób interesuje się domowym wyrobem wędlin. Domowe kiełbasy, szynki czy pasztety nie tylko smakują lepiej niż te sklepowe, ale również dają pewność, że użyte do ich produkcji składniki są najwyższej jakości. Warto jednak zadać sobie pytanie, na jakich zasadach można legalnie wytwarzać takie wyroby w domu oraz czy można je sprzedawać np. na lokalnym targu czy w internecie. Zacznijmy od sytuacji, kiedy wędliny produkujemy wyłącznie na własne potrzeby. W takim przypadku prawo jest dość liberalne. Produkcja domowych kiełbas na własny stół nie podlega żadnym szczególnym regulacjom prawnym, o ile nie narusza to przepisów sanitarnych i nie zagraża zdrowiu publicznemu. Nie ma więc potrzeby rejestracji takiej działalności, jeśli ograniczamy się do spożywania wyrobów we własnym gronie. Sprawy komplikują się, gdy planujemy sprzedaż naszych domowych wędlin. W takim przypadku w grę wchodzą przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności, a także regulacje sanitarno-epidemiologiczne. Zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2020 r. poz. 2021), każda działalność związana z produkcją i sprzedażą żywności musi być zgłoszona do właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej. To oznacza, że jeśli chcemy legalnie sprzedawać nasze wyroby, musimy zarejestrować działalność gospodarczą i uzyskać zgodę sanepidu na prowadzenie zakładu produkcyjnego.

Wymogi 

Sanepid określa szczegółowe wymagania dotyczące warunków produkcji żywności. Dotyczą one m.in. odpowiedniego wyposażenia pomieszczeń, higieny pracy oraz warunków przechowywania surowców i gotowych produktów. W pomieszczeniach, w których produkowane są wędliny, musi być łatwo utrzymać czystość, muszą być one wentylowane i wyposażone w odpowiedni sprzęt. Pracownicy muszą również przestrzegać rygorystycznych norm higienicznych. Dodatkowo warto pamiętać, że wszystkie składniki używane do produkcji muszą pochodzić z legalnych źródeł, co oznacza, że np. mięso powinno pochodzić z zarejestrowanych ubojni, a przyprawy i dodatki muszą spełniać wymagania dotyczące jakości.

Jeśli planujemy sprzedaż naszych wyrobów na lokalnych targach czy festynach, musimy uzyskać odpowiednie pozwolenia od organizatorów oraz zgłosić ten fakt do sanepidu. Sprzedaż internetowa rządzi się podobnymi prawami – działalność musi być zarejestrowana, a wyroby muszą spełniać wszystkie normy sanitarne.

Czytaj także: Powodzie w Polsce. PiS: rozliczymy odpowiedzialnych

Czytaj także: Nowy sondaż wskazuje na przewagę Trumpa nad Harris

To nie wszystko 

Warto wiedzieć, że naruszenie przepisów dotyczących produkcji i sprzedaży żywności może wiązać się z poważnymi konsekwencjami prawnymi. Inspektorzy sanitarni mogą nałożyć kary pieniężne, a nawet zamknąć zakład produkcyjny, jeśli stwierdzą poważne nieprawidłowości. W skrajnych przypadkach, jeśli produkowane wyroby zagrażają zdrowiu publicznemu, sprawa może trafić do prokuratury.

Produkcja domowych wędlin to wspaniałe hobby, które pozwala cieszyć się smakiem tradycyjnych wyrobów mięsnych. Jeśli jednak planujemy wyjść z naszymi produktami na rynek, musimy pamiętać o obowiązujących przepisach. Rejestracja działalności, spełnienie wymogów sanitarnych i legalne źródła surowców to podstawowe kwestie, które należy wziąć pod uwagę, by nasza działalność była zgodna z prawem.

 



 

Polecane
Emerytury
Stażowe