Konrad Wernicki: Ekologizm realny

Bycie EKO jest w modzie, bez dwóch zdań. Często jednak jest to tylko ekologizm powierzchowny na potrzeby nośnych hasztagów, robienia sobie pozytywnego PR-u albo i zaspokajania potrzeb swojego ego, które chce, byśmy zrobili coś dla planety. Wtedy kupienie koncernowego produktu z naklejką „BIO”, „EKO” załatwia sprawę: sumienie staje się czyste, a my ratujemy Ziemię. A tak się składa, że prawdziwy ekologizm ma więcej wspólnego z patriotyzmem niż globalną modą.
Jedzenie od rolnika Konrad Wernicki: Ekologizm realny
Jedzenie od rolnika / fot. freepik.com

Ekologizm realny

Po pracy lubię zajść do lokalnego warzywniaka – małej budki wokół której są rozstawione kosze i palety z warzywami, owocami. Nie wygląda to najestetyczniej, próżno też szukać wygód typu wózek, albo apka na telefon pokazująca na co jest aktualnie promocja. W zasadzie tam w ogóle nie ma promocji. Nie ma też naklejek „BIO”, „EKO”, „BEZ DODATKÓW KONSERWANTÓW”. Kurczę, jak to tak?! To te ziemniaki nie są eko? W ogóle jakieś takie brudne, całe w ziemi. A przecież w dyskoncie 200 metrów dalej można kupić takie ładne, już obrane, zafoliowane w zielonym opakowaniu…

To się może wydawać śmieszne, ale w podświadomości ludzi wychowanych w sterylnych miejskich warunkach tak to mniej więcej wygląda. Nie żeby oni/my tak myśleli na głos, ale cała machina marketingowa globalnych koncernów podpowiada nam jak powinniśmy  się zachowywać. Co kupować, jak się odżywiać. Może zauważyliście, że w supermarketach te produkty BIOEKO przeważnie mają matowe, nieco szorstkie opakowania, tak by fakturą przywodziły nam na myśl coś „naturalnego”, takiego bliżej ziemi. Konieczne jest też połączenie koloru zielonego z jasnym brązem. Czasem te produkty faktycznie są lepszej jakości i bardziej ekologiczne od ich tańszych zamienników, ale często to zwyczajny chwyt marketingowy. Te same produkty ładowane są w inne opakowania, a sprzedawane w innych cenach, no bo jak eko, to wiadomo że drożej.

Tymczasem po rzeczy prawdziwie ekologiczne trzeba się właśnie nieco bardziej schylić. Wiadomo, że wygodniej jest pojechać raz w tygodniu do jednego sklepu i tam kupić jednocześnie warzywa, wędliny, papier toaletowy, napoje i szampon do włosów. W dzisiejszym zabieganym świecie taki supermarket ze wszystkim bardzo ułatwia życie. No ale właśnie. My chcemy żeby było łatwo, czy faktycznie stawiamy ekologizm jako drogę do lepszego życia, nie tylko naszego, ale też innych ludzi, przyszłych pokoleń?

Zaopatrując się w takim małym warzywniaczku praktycznie macie pewność, że wszystko jest tam eko. Nawet możecie spytać skąd sprzedawca sprowadza dane produkty. I ja np. wiem, że kupuję marchewki, które pochodzą z gospodarstwa z tej samej gminy, a np. ogórki ze skupu w sąsiedniej wiosce. Co prawda z trudem rozumiem sympatycznego Pana, który mi to wyjaśnia, ale takie czasy. Imigrant? A gdzie tam. Kaszub. Dla niego to ja jestem imigrant co nie ogarnia kaszëbsczi gôdki. U niego nie kupuje się jak w markecie, patrząc na ceny i promocje. Kupuje się zmysłami: wzrokiem, węchem. Jest tylko jeden zapach, który może konkurować z wonią unoszącą się w takim warzywniaku. Zapach po wejściu do lokalnego sklepu mięsnego. Może to i bardzo subiektywne wrażenie, ale widok i zapach wiszących pęt kiełbas, poukładanych wędlin i schabów jest najlepszym bodźcem zakupowym. I właśnie takimi zakupami zmniejszam swój ślad węglowy! Zdziwieni?

Zmniejszaj ślad węglowy

Kupując lokalne produkty generujemy o wiele mniejszy ślad węglowy, aniżeli mielibyśmy nabywać te same artykuły, często gorszej jakości, wyprodukowane w innej części Polski, a nawet świata. Transport lotniczy, morski, lądowy, to wszystko generuje duże zużycie energii, emisję spalin i gazów cieplarnianych. 

Jakże krótszą drogę jednym środkiem transportu musi pokonać ogórek od znajomego rolnika w porównaniu z tym samym warzywem, które wyrosło choćby kilka województw dalej. A to i tak delikatny przykład, bo nie raz widziałem w markecie cebule wyprodukowane w Holandii. Albo jajka pochodzące z Łotwy. A co to, w Polsce cebule nie rosną, a kury jaj nie znoszą? To te biedne wrażliwe jaja muszą jechać przez Łotwę, Litwę, Podlasie, Warmię, Pomorze by dotrzeć do Biedronki na Kaszubach? Ile z nich się rozbije po drodze? I choćby były z wolnego wybiegu, to ni chu chu nie można ich nazwać eko.

Nie żebym był jakimś kategorycznym przeciwnikiem zagranicznych produktów. Niech Łotysze czy Holendrzy śmiało sprzedają i eksportują urobek swojej pracy, ale bądźmy rozsądni. O ile zdrowsze dla świata jest kupowanie lokalnej żywności? Taka cebula z Holandii najpierw musi zostać zapakowana na auto dostawcze, przetransportowana do skupu/hurtowni, potem na większą ciężarówkę, następnie jedzie przez pół Europy, parkuje w centrali logistycznej, znowu trafia do mniejszej furgonetki i finalnie do sklepu. A Polska cebula od naszego rolnika? Jeden kurs od rolnika do warzywniaka. To jest dopiero EKO.

Ta sama zasada, a nawet bardziej, tyczy się mięsa. Dodatkowo te pochodzące z mniejszych ubojni jest żywnością zdrowszą, lepszej jakości, bo nie jest produkowana na skalę przemysłową. Tam zwierzęta nie są tak faszerowane sterydami i antybiotykami, wszystko odbywa się bardziej naturalnie. Przez to może być droższe, ale przynajmniej jecie mięso, a nie kurczaka-zombie, który w swoim jednomiesięcznym życiu ani razu trawy nie skubnął, nie widział słońca.

Wiadomo, że wielu warzyw i owoców w Polsce czy Europie się nie uprawia. Nie ma jak pozyskać „lokalnego banana”. Nie chodzi tu o jakiś antyglobalistyczny zamordyzm. Korzystajmy z dóbr cywilizacji i globalizacji, ale warto mieć na uwadze, że choć jedzenie awokado jest modne i wygląda na eko, to bardziej „zielone” jest jednak zjedzenie ziemniaka, który kupiliśmy bezpośrednio od sąsiada wujka co to ma swoją małą rolę. Tylko, że ziemniak nie wygląda tak dobrze na Insta, co nie?

 

Diagnoza dobra, rozwiązanie złe

Tę rzeczywistość nawet dobrze odczytuje postępowy Libleft, ale wyciąga złe wnioski. Bo zamiast promować lokalne rolnictwo, lokalną produkcję, planuje ją kompletnie zaorać, zastępując zamiennikami, których globalna produkcja nie jest tak energochłonna i wysokoemisyjna.

Przemysłowa produkcja mięsa pochłania znaczące ilości wody, zużywa sporo energii, do tego sama w sobie potrzebuje produkcji pasz dla zwierząt. Stąd pomysły, by na naszych talerzach mięso było powoli zastępowane przez robaki, które hodować o wiele taniej. Złośliwi powiedzą, że taki substytut białka w postaci robaków to i na g*wnie można wyhodować. Abstrahując od uprzedzeń do jedzenia owadów, to nie ich smak jest tu najważniejszy, a błędne rozwiązanie realnego problemu.

Mięso produkowane masowo nie jest najzdrowsze, nie jest najsmaczniejsze, a do tego nie jest ekologiczne. Zatem naprawmy jego produkcję, przenieśmy ją na wiele mniejszych, lokalnych gospodarstw, zamiast załamywać ręce, że w Chinach stawia się 26 piętrową chlewnię, która rocznie wypuści 1,2 miliona ubitych świń, które trafią na europejskie talerze.

Niech Unia powie: Nie, my jesteśmy EKO i nie będziemy kupować waszych świń-zombie, będziemy jeść nasze świnie: z Polski, Francji, Rumunii. Zamiast tego Unia uczy Europejczyków jedzenia substytutów mięsa, a jednocześnie wypycha rolnictwo z Europy, bo te jest „nieekologiczne”.

W swoich szczytnych planach unijni urzędnicy i politycy widzą Europę jako region neutralny klimatycznie. Przy obecnych technologiach oznacza to likwidację przemysłu i rolnictwa, które chcąc nie chcąc, muszą zużywać sporo energii i emitować gazy różnej maści. I to jest dopiero cyniczny fasadowy ekologizm. 

Europa może i sama w sobie będzie neutralna dla środowiska, nie będzie emitować gazów cieplarnianych, ale tylko dlatego, bo wszystko co te gazy emituje, zostanie wyoutsource’owane poza Unię.

Przemysł? Przecież gros rzeczy można produkować w Azji przy znacznie niższych kosztach pracowniczych, płacąc pracownikom dosłownie miskę ryżu za wykonaną robotę, za którą w Europie pracownik w związkach zawodowych zażądałby godnej płacy.

Rolnictwo? A nie wystarczy postawić na rolników w Afryce czy Ameryce Południowej? A że technologicznie odstają to nie problem. Zamontujemy u nich europejskie agroholdini, które dostarczą odpowiedni sprzęt, know-how, będą zarządzać całym procesem, a potem w miarę tanio przetransportują owoce tej pracy do Europy.

Tak się teraz myśli w Brukseli.

Lekcja dla Europy

Pandemia i wojna na Ukrainie powinny dla nas wszystkich być lekcją, że długie łańcuchy dostaw łatwo można przerwać, a wtedy zostaje się z niczym. Tak było na początku pandemii, gdy nagle okazało się, że większość sprzętu ochrony sanitarnej i leki produkuje się w Chinach. W niektórych państwach Europy na sklepowych półkach brakowało żywności, bo załamały się łańcuchy eksportu i importu. W Polsce jedzenia nie brakowało, bo mamy silne rolnictwo. Jeszcze.

Naprawdę warto zadbać o siebie, lokalną społeczność, jednocześnie dbając o planetę. W krótkiej perspektywie takie ekologiczne wybory mogą wydawać się droższe, bardziej obciążające nasze portfele, ale w dłuższej zwrócą się nam z nawiązką. A polskie rolnictwo to jest element naszej suwerenności.


 


 

POLECANE
Nie poznawałam siebie. Znana aktorka podzieliła się dramatycznym wyznaniem Wiadomości
"Nie poznawałam siebie". Znana aktorka podzieliła się dramatycznym wyznaniem

Alina Kamińska, aktorka związana z krakowskim Teatrem Bagatela, przeżyła dramatyczne chwile. W lutym 2024 roku doznała udaru spowodowanego pęknięciem tętniaka mózgu. Choć lekarze nie dawali jej dużych szans na przeżycie, dziś cieszy się drugim życiem i wróciła na scenę.

Kiedy obniżka stóp procentowych? Prezes NBP mówi wprost Wiadomości
Kiedy obniżka stóp procentowych? Prezes NBP mówi wprost

– Nie ma obecnie żadnych przesłanek dla zmiany stóp procentowych, z punktu widzenia trendów inflacyjnych – powiedział w czwartek prezes NBP Adam Glapiński. Dodał, że RPP musi prowadzić politykę pieniężną w taki sposób, by nie dopuścić do utrwalenia się inflacji na podwyższonym poziomie.

To koniec. Legendarny piłkarz rezygnuje Wiadomości
To koniec. Legendarny piłkarz rezygnuje

Były piłkarz Realu Madryt i reprezentacji Brazylii Marcelo zakończył karierę - poinformował w czwartek były już zawodnik w mediach społecznościowych. Z Realem zdobył 25 trofeów, w tym pięć tytułów Ligi Mistrzów.

Prokuratura Krajowa potwierdza... zamach stanu gorące
"Prokuratura Krajowa potwierdza... zamach stanu"

"Prokuratura Krajowa potwierdza… zamach stanu. Rzeczniczka publicznie przyznała, że prok. Dariusz Barski był pełnoprawnym, legalnym Prokuratorem Krajowym" – twierdzi były wiceminister sprawiedliwości i poseł PiS Marcin Warchoł

Muzyk znanego zespołu bardzo chory. Koncerty odwołane Wiadomości
Muzyk znanego zespołu bardzo chory. Koncerty odwołane

Flogging Molly, jedna z najbardziej rozpoznawalnych grup łączących punk rock z irlandzkim folkiem, przekazała smutne wieści dla swoich fanów. Lider zespołu, Dave King, zmaga się z poważnymi problemami zdrowotnymi, co zmusiło muzyków do odwołania wszystkich koncertów zaplanowanych na 2025 rok. Decyzja ta dotyczy również występu w Polsce, który miał odbyć się 25 czerwca w warszawskim klubie Proxima.

Znany dziennikarz Gazety Wyborczej z zakazem wstępu do Sejmu z ostatniej chwili
Znany dziennikarz "Gazety Wyborczej" z zakazem wstępu do Sejmu

– Komendant Straży Marszałkowskiej zdecydował o zawieszeniu możliwości wstępu na teren parlamentu dziennikarzowi "Gazety Wyborczej" Wojciechowi Czuchnowskiemu na dwa miesiące – poinformował marszałek Sejmu Szymon Hołownia. Postanowienie ma związek z incydentem, w którym uczestniczył poseł PiS Dariusz Matecki.

Gdzie zagra reprezentacja Polski? Są nowe doniesienia Wiadomości
Gdzie zagra reprezentacja Polski? Są nowe doniesienia

Marcowe mecze z Litwą i Maltą - na PGE Narodowym w Warszawie, a wrześniowy z Finlandią - na Stadionie Śląskim w Chorzowie - zdecydował PZPN ws. występów przed własną publicznością piłkarskiej reprezentacji Polski w eliminacjach mistrzostw świata, o czym nieoficjalnie dowiedziała się PAP.

Szef KRRiTV: Złożyłem zeznania ws. zamachu stanu gorące
Szef KRRiTV: Złożyłem zeznania ws. zamachu stanu

Informuję, że dziś złożyłem zeznania przed prokuratorem Michałem Ostrowskim w sprawie trwającego, moim zdaniem, od 19.12.2023 zamachu konstytucyjnego – przekazał w czwartek szef Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji Maciej Świrski.

Błażej Spychalski zatrzymany przez CBA. Rzecznik prezydenta zabrała głos z ostatniej chwili
Błażej Spychalski zatrzymany przez CBA. Rzecznik prezydenta zabrała głos

Rzecznik prezydenta Andrzeja Dudy Diana Głownia podkreśliła w czwartek, że Kancelaria Prezydenta podchodzi "ostrożnie i z dystansem" do zatrzymania przez CBA byłego rzecznika prasowego prezydenta RP Błażeja Spychalskiego. Zauważyła, że obecnie niewiele wiadomo o sprawie.

To koniec projektu drugiej elektrowni jądrowej w Polsce? Wiadomości
To koniec projektu drugiej elektrowni jądrowej w Polsce?

Premier Donald Tusk powiedział we wtorek, że rząd będzie szukał tańszych rozwiązań ws. projektu drugiej elektrowni jądrowej w Polsce. Wyjaśnił również, że zamierza się przyjrzeć amerykańskiej ofercie, aby móc podjąć decyzję. „Czy to koniec dla drugiej elektrowni jądrowej w Polsce?” – zastanawia się redaktor naczelna agencji prasowej Radia Debata Aleksandra Fedorska.

REKLAMA

Konrad Wernicki: Ekologizm realny

Bycie EKO jest w modzie, bez dwóch zdań. Często jednak jest to tylko ekologizm powierzchowny na potrzeby nośnych hasztagów, robienia sobie pozytywnego PR-u albo i zaspokajania potrzeb swojego ego, które chce, byśmy zrobili coś dla planety. Wtedy kupienie koncernowego produktu z naklejką „BIO”, „EKO” załatwia sprawę: sumienie staje się czyste, a my ratujemy Ziemię. A tak się składa, że prawdziwy ekologizm ma więcej wspólnego z patriotyzmem niż globalną modą.
Jedzenie od rolnika Konrad Wernicki: Ekologizm realny
Jedzenie od rolnika / fot. freepik.com

Ekologizm realny

Po pracy lubię zajść do lokalnego warzywniaka – małej budki wokół której są rozstawione kosze i palety z warzywami, owocami. Nie wygląda to najestetyczniej, próżno też szukać wygód typu wózek, albo apka na telefon pokazująca na co jest aktualnie promocja. W zasadzie tam w ogóle nie ma promocji. Nie ma też naklejek „BIO”, „EKO”, „BEZ DODATKÓW KONSERWANTÓW”. Kurczę, jak to tak?! To te ziemniaki nie są eko? W ogóle jakieś takie brudne, całe w ziemi. A przecież w dyskoncie 200 metrów dalej można kupić takie ładne, już obrane, zafoliowane w zielonym opakowaniu…

To się może wydawać śmieszne, ale w podświadomości ludzi wychowanych w sterylnych miejskich warunkach tak to mniej więcej wygląda. Nie żeby oni/my tak myśleli na głos, ale cała machina marketingowa globalnych koncernów podpowiada nam jak powinniśmy  się zachowywać. Co kupować, jak się odżywiać. Może zauważyliście, że w supermarketach te produkty BIOEKO przeważnie mają matowe, nieco szorstkie opakowania, tak by fakturą przywodziły nam na myśl coś „naturalnego”, takiego bliżej ziemi. Konieczne jest też połączenie koloru zielonego z jasnym brązem. Czasem te produkty faktycznie są lepszej jakości i bardziej ekologiczne od ich tańszych zamienników, ale często to zwyczajny chwyt marketingowy. Te same produkty ładowane są w inne opakowania, a sprzedawane w innych cenach, no bo jak eko, to wiadomo że drożej.

Tymczasem po rzeczy prawdziwie ekologiczne trzeba się właśnie nieco bardziej schylić. Wiadomo, że wygodniej jest pojechać raz w tygodniu do jednego sklepu i tam kupić jednocześnie warzywa, wędliny, papier toaletowy, napoje i szampon do włosów. W dzisiejszym zabieganym świecie taki supermarket ze wszystkim bardzo ułatwia życie. No ale właśnie. My chcemy żeby było łatwo, czy faktycznie stawiamy ekologizm jako drogę do lepszego życia, nie tylko naszego, ale też innych ludzi, przyszłych pokoleń?

Zaopatrując się w takim małym warzywniaczku praktycznie macie pewność, że wszystko jest tam eko. Nawet możecie spytać skąd sprzedawca sprowadza dane produkty. I ja np. wiem, że kupuję marchewki, które pochodzą z gospodarstwa z tej samej gminy, a np. ogórki ze skupu w sąsiedniej wiosce. Co prawda z trudem rozumiem sympatycznego Pana, który mi to wyjaśnia, ale takie czasy. Imigrant? A gdzie tam. Kaszub. Dla niego to ja jestem imigrant co nie ogarnia kaszëbsczi gôdki. U niego nie kupuje się jak w markecie, patrząc na ceny i promocje. Kupuje się zmysłami: wzrokiem, węchem. Jest tylko jeden zapach, który może konkurować z wonią unoszącą się w takim warzywniaku. Zapach po wejściu do lokalnego sklepu mięsnego. Może to i bardzo subiektywne wrażenie, ale widok i zapach wiszących pęt kiełbas, poukładanych wędlin i schabów jest najlepszym bodźcem zakupowym. I właśnie takimi zakupami zmniejszam swój ślad węglowy! Zdziwieni?

Zmniejszaj ślad węglowy

Kupując lokalne produkty generujemy o wiele mniejszy ślad węglowy, aniżeli mielibyśmy nabywać te same artykuły, często gorszej jakości, wyprodukowane w innej części Polski, a nawet świata. Transport lotniczy, morski, lądowy, to wszystko generuje duże zużycie energii, emisję spalin i gazów cieplarnianych. 

Jakże krótszą drogę jednym środkiem transportu musi pokonać ogórek od znajomego rolnika w porównaniu z tym samym warzywem, które wyrosło choćby kilka województw dalej. A to i tak delikatny przykład, bo nie raz widziałem w markecie cebule wyprodukowane w Holandii. Albo jajka pochodzące z Łotwy. A co to, w Polsce cebule nie rosną, a kury jaj nie znoszą? To te biedne wrażliwe jaja muszą jechać przez Łotwę, Litwę, Podlasie, Warmię, Pomorze by dotrzeć do Biedronki na Kaszubach? Ile z nich się rozbije po drodze? I choćby były z wolnego wybiegu, to ni chu chu nie można ich nazwać eko.

Nie żebym był jakimś kategorycznym przeciwnikiem zagranicznych produktów. Niech Łotysze czy Holendrzy śmiało sprzedają i eksportują urobek swojej pracy, ale bądźmy rozsądni. O ile zdrowsze dla świata jest kupowanie lokalnej żywności? Taka cebula z Holandii najpierw musi zostać zapakowana na auto dostawcze, przetransportowana do skupu/hurtowni, potem na większą ciężarówkę, następnie jedzie przez pół Europy, parkuje w centrali logistycznej, znowu trafia do mniejszej furgonetki i finalnie do sklepu. A Polska cebula od naszego rolnika? Jeden kurs od rolnika do warzywniaka. To jest dopiero EKO.

Ta sama zasada, a nawet bardziej, tyczy się mięsa. Dodatkowo te pochodzące z mniejszych ubojni jest żywnością zdrowszą, lepszej jakości, bo nie jest produkowana na skalę przemysłową. Tam zwierzęta nie są tak faszerowane sterydami i antybiotykami, wszystko odbywa się bardziej naturalnie. Przez to może być droższe, ale przynajmniej jecie mięso, a nie kurczaka-zombie, który w swoim jednomiesięcznym życiu ani razu trawy nie skubnął, nie widział słońca.

Wiadomo, że wielu warzyw i owoców w Polsce czy Europie się nie uprawia. Nie ma jak pozyskać „lokalnego banana”. Nie chodzi tu o jakiś antyglobalistyczny zamordyzm. Korzystajmy z dóbr cywilizacji i globalizacji, ale warto mieć na uwadze, że choć jedzenie awokado jest modne i wygląda na eko, to bardziej „zielone” jest jednak zjedzenie ziemniaka, który kupiliśmy bezpośrednio od sąsiada wujka co to ma swoją małą rolę. Tylko, że ziemniak nie wygląda tak dobrze na Insta, co nie?

 

Diagnoza dobra, rozwiązanie złe

Tę rzeczywistość nawet dobrze odczytuje postępowy Libleft, ale wyciąga złe wnioski. Bo zamiast promować lokalne rolnictwo, lokalną produkcję, planuje ją kompletnie zaorać, zastępując zamiennikami, których globalna produkcja nie jest tak energochłonna i wysokoemisyjna.

Przemysłowa produkcja mięsa pochłania znaczące ilości wody, zużywa sporo energii, do tego sama w sobie potrzebuje produkcji pasz dla zwierząt. Stąd pomysły, by na naszych talerzach mięso było powoli zastępowane przez robaki, które hodować o wiele taniej. Złośliwi powiedzą, że taki substytut białka w postaci robaków to i na g*wnie można wyhodować. Abstrahując od uprzedzeń do jedzenia owadów, to nie ich smak jest tu najważniejszy, a błędne rozwiązanie realnego problemu.

Mięso produkowane masowo nie jest najzdrowsze, nie jest najsmaczniejsze, a do tego nie jest ekologiczne. Zatem naprawmy jego produkcję, przenieśmy ją na wiele mniejszych, lokalnych gospodarstw, zamiast załamywać ręce, że w Chinach stawia się 26 piętrową chlewnię, która rocznie wypuści 1,2 miliona ubitych świń, które trafią na europejskie talerze.

Niech Unia powie: Nie, my jesteśmy EKO i nie będziemy kupować waszych świń-zombie, będziemy jeść nasze świnie: z Polski, Francji, Rumunii. Zamiast tego Unia uczy Europejczyków jedzenia substytutów mięsa, a jednocześnie wypycha rolnictwo z Europy, bo te jest „nieekologiczne”.

W swoich szczytnych planach unijni urzędnicy i politycy widzą Europę jako region neutralny klimatycznie. Przy obecnych technologiach oznacza to likwidację przemysłu i rolnictwa, które chcąc nie chcąc, muszą zużywać sporo energii i emitować gazy różnej maści. I to jest dopiero cyniczny fasadowy ekologizm. 

Europa może i sama w sobie będzie neutralna dla środowiska, nie będzie emitować gazów cieplarnianych, ale tylko dlatego, bo wszystko co te gazy emituje, zostanie wyoutsource’owane poza Unię.

Przemysł? Przecież gros rzeczy można produkować w Azji przy znacznie niższych kosztach pracowniczych, płacąc pracownikom dosłownie miskę ryżu za wykonaną robotę, za którą w Europie pracownik w związkach zawodowych zażądałby godnej płacy.

Rolnictwo? A nie wystarczy postawić na rolników w Afryce czy Ameryce Południowej? A że technologicznie odstają to nie problem. Zamontujemy u nich europejskie agroholdini, które dostarczą odpowiedni sprzęt, know-how, będą zarządzać całym procesem, a potem w miarę tanio przetransportują owoce tej pracy do Europy.

Tak się teraz myśli w Brukseli.

Lekcja dla Europy

Pandemia i wojna na Ukrainie powinny dla nas wszystkich być lekcją, że długie łańcuchy dostaw łatwo można przerwać, a wtedy zostaje się z niczym. Tak było na początku pandemii, gdy nagle okazało się, że większość sprzętu ochrony sanitarnej i leki produkuje się w Chinach. W niektórych państwach Europy na sklepowych półkach brakowało żywności, bo załamały się łańcuchy eksportu i importu. W Polsce jedzenia nie brakowało, bo mamy silne rolnictwo. Jeszcze.

Naprawdę warto zadbać o siebie, lokalną społeczność, jednocześnie dbając o planetę. W krótkiej perspektywie takie ekologiczne wybory mogą wydawać się droższe, bardziej obciążające nasze portfele, ale w dłuższej zwrócą się nam z nawiązką. A polskie rolnictwo to jest element naszej suwerenności.


 



 

Polecane
Emerytury
Stażowe