Superfoods bez tajemnic
Nie istnieje konkretna spisana lista tych produktów. Pod ogólnym hasłem super żywności kryje się różnorodna nieprzetworzona żywność. Powinny one się znaleźć w każdej dobrze zbilansowanej diecie, np. rośliny kapustne, jagody, grzyby, nasiona czy strączki. Wśród nich możemy również znaleźć takie rzeczy jak algi, aloes, jagody goji czy acai. Aby produkt dołączył do listy z super jedzeniem musi zawierać składnik który ma szczególne własności, potwierdzone naukowo. Do szczególnych produktów zalicza się tłuste ryby morskie bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, wiele warzyw i owoców, np. jarmuż, czosnek, szpinak, kiszonki, jagody acai, siemię lniane czy brokuły. Posiadają one wiele potwierdzonych badań, które dowodzą, że ich obecność w diecie człowieka zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób.
Jagody goji to najzdrowsze owoce na świecie! Ich działanie i właściwości lecznicze są wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich od ponad 2500 lat. Małe, czerwone owoce są bombą antyoksydantów, dzięki którym możemy wzmocnić odporność, poprawić pracę mózgu, ochronić się przed chorobami serca czy nowotworami, a nawet wydłużyć życie! Ponadto obniżają cukier i cholesterol.
Kolejnym superfoods’em jest komosa ryżowa zwana również quinoą. Wykazuje one wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Tak naprawdę do pseudozboże, które wytwarza bogate w skrobię nasiona. Quinowa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Komosa zawiera saponinę. Dzięki niej może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i immunostymulujące. Zawiera także błonnik, który ułatwia odchudzanie. Uprawia się ją w Ameryce Południowej, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Wielkiej Brytanii oraz Indiach.
Jagody palmy brazylijskiej, a dokładniej acai pochodzą z lasów tropikalnych Ameryki Południowej. Wyglądem przypominają borówkę, a smakiem jagody czy czekoladę. Zawierają prawie wszystkie rodzaje przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Jagody acai znalazły się na liście (ORAC) produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy.
Spirulina to zielono- niebieska alga posiadająca niezaprzeczalne właściwości wpływające na organizm człowieka. Jest hodowana w różnych rejonach świata. Słynie z intensywnego smaku i jeszcze z intensywniejszych składników odżywczych łatwo przyswajalnych przez człowieka. Przyjmowana regularnie może odbudować i znacznie poprawić zdrowie w bardzo znaczący sposób. Spirulina obniża możliwość wystąpienia udaru mózgu, ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, a także usuwa ciężkie metale z organizmu, zapobiega nowotworom, łagodzi problemy z zatokami i przyśpiesza spadek masy. Jest najczęściej składnikiem różnych koktajli, batonów energetycznych oraz suplementów diety.
Coraz powszechniejsza na polskich półkach sklepowych staje się Ashwagandha, inaczej indyjski żeń szeń. Dzięki właściwościom leczniczym znalazła zastosowanie w medycynie jako środek na artretyzm, zaburzenia snu, gruźlicę, zapalenie oskrzeli, astmę, bielactwo, bóle kręgosłupa, zaburzenia miesiączkowania, czkawkę oraz przewlekłe choroby wątroby. Pomaga także osobom chorym na nerwicę czy depresję. Jest zdecydowanie tym superfoods’em, który zasługuje na dłuższą chwilę uwagi.