Nasi dziadkowie jedli to codziennie. Dziś wraca w wielkim stylu – 1 łyżeczka dziennie może odmienić twoje zdrowie!

Zapomniany przez dekady olej, który kiedyś królował w polskich kuchniach, dziś wraca jako jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Bogaty w kwasy omega-3, witaminy i antyoksydanty – olej rydzowy znów podbija serca dietetyków. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do diety już teraz.
zdjęcie ilustracyjne Nasi dziadkowie jedli to codziennie. Dziś wraca w wielkim stylu – 1 łyżeczka dziennie może odmienić twoje zdrowie!
zdjęcie ilustracyjne / Pixabay

Co musisz wiedzieć:

  • Powstaje z lnianki siewnej, a nie z popularnych grzybów „rydzy”.
  • Zawiera wyjątkowo dużo kwasów omega-3 – więcej niż większość popularnych olejów roślinnych.
  • Już 1–2 łyżeczki dziennie mogą wspierać serce, mózg, skórę i poziom cholesterolu.

 

Olej z czasów babć, który wraca do łask

Olej rydzowy, wytwarzany z lnianki siewnej, był dawniej jednym z najpopularniejszych tłuszczów w Polsce. Tani, łatwy w produkcji i powszechnie dostępny, trafiał do wiejskich kuchni jako alternatywa dla trudno dostępnych tłuszczów zwierzęcych. To właśnie od jego charakterystycznego rdzawego koloru pochodzi dawne powiedzenie „lepszy rydz niż nic”.

Dziś przeżywa renesans – już nie jako produkt „z braku laku”, lecz jako superfood o imponujących wartościach odżywczych. Tłoczony na zimno olej z lnianki to jeden z najlepszych źródeł kwasów omega-3 w świecie roślin.

 

Cenne właściwości – wsparcie serca, mózgu i odporności

Olej rydzowy to prawdziwa bomba odżywcza. Dzięki idealnym proporcjom kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 wspiera układ sercowo-naczyniowy, reguluje gospodarkę hormonalną i poprawia kondycję układu nerwowego.

Zawiera też witaminy A, E oraz witaminy z grupy B, które działają przeciwutleniająco, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i opóźniają starzenie. Pomaga utrzymać właściwy poziom „złego” cholesterolu i stabilizować glukozę we krwi.

Regularne spożywanie oleju rydzowego może więc wpływać na koncentrację, pamięć i ogólne samopoczucie – szczególnie u osób, których dieta jest uboga w kwasy wielonienasycone.

 

Jak stosować olej rydzowy? Najlepiej na zimno – nie tylko w kuchni

Olej rydzowy zachowuje swoje najcenniejsze właściwości wyłącznie na zimno – nie nadaje się do smażenia. Można dodawać go do sałatek, kasz, pieczonych warzyw, dressingów, past czy pesto. Optymalna dawka to 1–2 łyżeczki dziennie.

Co zaskakujące, olej z lnianki świetnie sprawdza się również w kosmetyce. Dzięki dużej zawartości witaminy E regeneruje skórę, wspomaga gojenie, a także nadaje się do olejowania włosów.

Aby zachował swoje właściwości, należy przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu – najlepiej w butelce z ciemnego szkła.

 

Pamiętaj!

Jeśli chcesz prostym sposobem wzbogacić swoją dietę o kwasy omega-3, poprawić stan skóry i wesprzeć pracę mózgu – olej rydzowy to strzał w dziesiątkę. Jedna łyżeczka dziennie wystarczy, by poczuć różnicę.


 

POLECANE
Na podstawie Konwencji genewskiej.... Marcin Romanowski zabiera głos ws. odebrania mu paszportu z ostatniej chwili
"Na podstawie Konwencji genewskiej...". Marcin Romanowski zabiera głos ws. odebrania mu paszportu

Były wiceminister sprawiedliwości Marcin Romanowski zabrał głos po unieważnieniu jego paszportu przez prokuraturę. W obszernym oświadczeniu opublikowanym w sieci polityk ostro skomentował działania rządu Donalda Tuska, oskarżając je o łamanie prawa oraz prześladowania polityczne.

Nowy projekt prezydenta: Zmiany w Funduszu Medycznym z ostatniej chwili
Nowy projekt prezydenta: Zmiany w Funduszu Medycznym

Rafał Leśkiewicz, rzecznik prezydenta Karola Nawrockiego, poinformował, że we wtorek do marszałka Sejmu trafi prezydencki projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym.

Kto tu się tak wybiela? Czekam na przeprosiny. Burza  po programie TVN gorące
"Kto tu się tak wybiela? Czekam na przeprosiny". Burza po programie TVN

Po jednym z ostatnich odcinków popularnej telewizji śniadaniowej stacji TVN – "Dzień dobry TVN" – w sieci zawrzało. Rozmowa dotyczyła hejtu i obrony przed nim, a jedną z jej uczestników była... Barbara Kurdej-Szatan.

Niemieckie supermarkety biorą się za leczenie ludzi  Wiadomości
Niemieckie supermarkety biorą się za leczenie ludzi 

Niemcy próbują ratować coraz bardziej przeciążony system ochrony zdrowia, wprowadzając rozwiązania, które jeszcze kilka lat temu wydawałyby się nie do pomyślenia. W supermarketach pojawiają się kabiny do zdalnych konsultacji lekarskich, drogerie zaczynają oferować usługi medyczne, a tysiące niemieckich lekarzy opuszczają kraj w poszukiwaniu stabilniejszych warunków pracy. Kryzys kadrowy przeradza się w strukturalny problem, który zmienia pojęcie wizyty lekarskiej na poziomie podstawowej opieki zdrowotnej.

„Ktoś chce doprowadzić do tragedii”. Seria sabotaży na kolei w Słowenii z ostatniej chwili
„Ktoś chce doprowadzić do tragedii”. Seria sabotaży na kolei w Słowenii

W Słowenii doszło do kolejnego niebezpiecznego incydentu na torach. Pociąg pasażerski nad ranem uderzył w celowo ułożone na torach przeszkody. Dyrekcja kolei mówi wprost: to sabotaż, a takich przypadków w ostatnich tygodniach jest coraz więcej.

Zakazana na Stadionie Narodowym patriotyczna oprawa wyświetlona na Pałacu Prezydenckim z ostatniej chwili
Zakazana na Stadionie Narodowym patriotyczna oprawa wyświetlona na Pałacu Prezydenckim

„Nie było możliwości na stadionie, jest na Pałacu Prezydenckim. To nie jest sztuczna inteligencja, to się dzieje! Do boju Polsko!” – pisze na Facebooku ks. Jarosław Wąsowicz, kapelan Prezydenta RP i duszpasterz kibiców.

IMGW bije na alarm! Połowa Polski w ostrzeżeniach – śnieg, lód i wichury uderzą jeszcze dziś z ostatniej chwili
IMGW bije na alarm! Połowa Polski w ostrzeżeniach – śnieg, lód i wichury uderzą jeszcze dziś

IMGW zaktualizował w poniedziałek prognozy i znacząco rozszerzył obszar obowiązywania ostrzeżeń. Intensywne opady śniegu, deszczu oraz oblodzenie mogą sparaliżować ruch w wielu regionach Polski. Kierowcy i piesi muszą zachować szczególną ostrożność, bo sytuacja będzie pogarszać się również w nocy. Sprawdź szczegóły.

Niemcy chcieli handlować rzeczami ofiar swoich zbrodni. Jest oświadczenie domu aukcyjnego z ostatniej chwili
Niemcy chcieli handlować rzeczami ofiar swoich zbrodni. Jest oświadczenie domu aukcyjnego

W sobotę niemiecki dom aukcyjny Felzmann wywołał burzę, planując sprzedaż dokumentów i osobistych pamiątek należących do ofiar zbrodni. Po fali ostrej krytyki dom aukcyjny wydał obszerne oświadczenie i poinformował, że aukcja została odwołana. Oświadczenie opublikował polski dziennikarz i publicysta Cezary Gmyz, a także redakcja "Faktu".

Kwatera Główna NATO zainteresowała się eksplozjami na torach w Polsce  z ostatniej chwili
Kwatera Główna NATO zainteresowała się eksplozjami na torach w Polsce 

Sekretarz generalny NATO Mark Rutte poinformował w poniedziałek, że jest w kontakcie z polskimi władzami w sprawie eksplozji, w efekcie której doszło do uszkodzenia torów w Polsce. Jak dodał, Kwatera Główna NATO „czeka na wyniki śledztwa w tej sprawie”.

Nasi dziadkowie jedli to codziennie. Dziś wraca w wielkim stylu – 1 łyżeczka dziennie może odmienić twoje zdrowie! Wiadomości
Nasi dziadkowie jedli to codziennie. Dziś wraca w wielkim stylu – 1 łyżeczka dziennie może odmienić twoje zdrowie!

Zapomniany przez dekady olej, który kiedyś królował w polskich kuchniach, dziś wraca jako jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Bogaty w kwasy omega-3, witaminy i antyoksydanty – olej rydzowy znów podbija serca dietetyków. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do diety już teraz.

REKLAMA

Nasi dziadkowie jedli to codziennie. Dziś wraca w wielkim stylu – 1 łyżeczka dziennie może odmienić twoje zdrowie!

Zapomniany przez dekady olej, który kiedyś królował w polskich kuchniach, dziś wraca jako jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Bogaty w kwasy omega-3, witaminy i antyoksydanty – olej rydzowy znów podbija serca dietetyków. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do diety już teraz.
zdjęcie ilustracyjne Nasi dziadkowie jedli to codziennie. Dziś wraca w wielkim stylu – 1 łyżeczka dziennie może odmienić twoje zdrowie!
zdjęcie ilustracyjne / Pixabay

Co musisz wiedzieć:

  • Powstaje z lnianki siewnej, a nie z popularnych grzybów „rydzy”.
  • Zawiera wyjątkowo dużo kwasów omega-3 – więcej niż większość popularnych olejów roślinnych.
  • Już 1–2 łyżeczki dziennie mogą wspierać serce, mózg, skórę i poziom cholesterolu.

 

Olej z czasów babć, który wraca do łask

Olej rydzowy, wytwarzany z lnianki siewnej, był dawniej jednym z najpopularniejszych tłuszczów w Polsce. Tani, łatwy w produkcji i powszechnie dostępny, trafiał do wiejskich kuchni jako alternatywa dla trudno dostępnych tłuszczów zwierzęcych. To właśnie od jego charakterystycznego rdzawego koloru pochodzi dawne powiedzenie „lepszy rydz niż nic”.

Dziś przeżywa renesans – już nie jako produkt „z braku laku”, lecz jako superfood o imponujących wartościach odżywczych. Tłoczony na zimno olej z lnianki to jeden z najlepszych źródeł kwasów omega-3 w świecie roślin.

 

Cenne właściwości – wsparcie serca, mózgu i odporności

Olej rydzowy to prawdziwa bomba odżywcza. Dzięki idealnym proporcjom kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 wspiera układ sercowo-naczyniowy, reguluje gospodarkę hormonalną i poprawia kondycję układu nerwowego.

Zawiera też witaminy A, E oraz witaminy z grupy B, które działają przeciwutleniająco, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i opóźniają starzenie. Pomaga utrzymać właściwy poziom „złego” cholesterolu i stabilizować glukozę we krwi.

Regularne spożywanie oleju rydzowego może więc wpływać na koncentrację, pamięć i ogólne samopoczucie – szczególnie u osób, których dieta jest uboga w kwasy wielonienasycone.

 

Jak stosować olej rydzowy? Najlepiej na zimno – nie tylko w kuchni

Olej rydzowy zachowuje swoje najcenniejsze właściwości wyłącznie na zimno – nie nadaje się do smażenia. Można dodawać go do sałatek, kasz, pieczonych warzyw, dressingów, past czy pesto. Optymalna dawka to 1–2 łyżeczki dziennie.

Co zaskakujące, olej z lnianki świetnie sprawdza się również w kosmetyce. Dzięki dużej zawartości witaminy E regeneruje skórę, wspomaga gojenie, a także nadaje się do olejowania włosów.

Aby zachował swoje właściwości, należy przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu – najlepiej w butelce z ciemnego szkła.

 

Pamiętaj!

Jeśli chcesz prostym sposobem wzbogacić swoją dietę o kwasy omega-3, poprawić stan skóry i wesprzeć pracę mózgu – olej rydzowy to strzał w dziesiątkę. Jedna łyżeczka dziennie wystarczy, by poczuć różnicę.



 

Polecane
Emerytury
Stażowe