Posiedzenie Komisji Krajowej. Solidarność przyjęła stanowisko w obronie pracowników PKP Cargo

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" będzie obradować w Gdańsku przez dwa dni, 11 i 12 czerwca.
/ Posiedzenie Komisji Krajowej fot. P. Machnica

Dwudniowe obrady KK w Gdańsku

Zakończenie obrad 11 czerwca planowane jest na godzinę 18:30. Później, o godzinie 19, związkowcy przeniosą się do historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej, gdzie odbędzie się koncert poświęcony pamięci bł. ks. Jerzego Popiełuszki, patrona NSZZ "S".

W posiedzeniu Komisji Krajowej bierze udział m.in. przewodniczący NSZZ "S" Piotr Duda i jego zastępcy: Bartłomiej Mickiewicz, Grzegorz Adamowicz, Jerzy Jaworski oraz Maciej Kłosiński.

Posiedzenie rozpoczęło się od modlitwy za przyczyną bł. ks. Jerzego. W programie posiedzenia są tematy dotyczące polityki klimatycznej UE, sytuacji w PKP Cargo i referendum w sprawie Zielonego Ładu.

Stanowisko ws. PKP Cargo

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" przyjęła stanowisko sprzeciwiające się decyzji nowego Zarządu PKP Cargo, który postanowił skierować do 30 procent załogi na przymusowe wolne. Nieświadczenie pracy może potrwać nawet do 1 roku.

Oficjalnym powodem są kłopoty finansowe państwowego przewoźnika, ale szef kolejarskiej Solidarności Henryk Grymel przekonywał, że "sytuacja nie jest tak tragiczna jak się ją przedstawia". PKP Cargo jest największym operatorem kolejowych przewozów towarowych w Polsce zatrudniającym około 20 tysięcy pracowników.

– Kierowanie pracowników na 12-miesięczne nieświadczenie pracy doprowadzi do wykluczenia zawodowego, społecznego oraz ubóstwa tysięcy rodzin kolejarskich. Działania podejmowane przez zarząd dotkną około 5000 pracowników PKP Cargo, a w spółce PKP CargoTabor, której nie dotyczą zapisy o nieświadczeniu pracy zawarte w ustawie z dnia 8 września 2000 r. o komercjalizacji i restrukturyzacji przedsiębiorstwa państwowego "Polskie Koleje Państwowe", doprowadzą do natychmiastowego zwolnienia ponad 2 tysięcy pracowników – napisano w stanowisku KK.

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" zażądała "zaprzestania kierowania pracowników na 12 miesięczne nieświadczenie pracy" i przestrzegła przed możliwymi "niekontrolowanymi niepokojami społecznymi".

Związkowcy wezwali też Ministra Infrastruktury do "skutecznej interwencji, która może doprowadzić do rozwiązania trudnych problemów dotyczących spółki PKP Cargo, spółek zależnych i zatrudnionych w nich pracowników".

ZOBACZ TAKŻE: Będzie pikieta "S" pod siedzibą PKP Cargo. "Razem wyraźmy swój sprzeciw"

Precz z Zielonym Ładem

Jednym z głównych tematów obrad Komisji Krajowej była unijna polityka klimatyczna. Związkowcy podsumowali ostatnie działania, jakie podjął związek zawodowy "Solidarność", by nagłośnić negatywne skutki Europejskiego Zielonego Ładu.

Najważniejsza w tym kontekście była demonstracja “Precz z Zielonym Ładem”, którą zorganizował związek zawodowy Solidarność wraz z NSZZ RI “S”. Protest, który miał miejsce 10 maja w stolicy zgromadził tysiące ludzi i odbił się głośnym echem w krajowych mediach, za co dziękował wszystkim przewodniczący Piotr Duda.

– Z całego serca bardzo Wam dziękuję. Dziękuję wszystkim, którzy wnieśli duży wkład w to, aby przygotować demonstracje 10 maja w sposób merytoryczny i profesjonalny. Wszyscy dojechaliśmy i wróciliśmy zdrowi do naszych domów. To było pokazanie profesjonalizmu naszego Związku, z reszta nie po raz pierwszy – mówił szef Związku.

Szczególne podziękowania Piotr Duda złożył na ręce swojego zastępcy i przewodniczącego zgromadzenia Bartłomieja Mickiewicza, który pomimo utrudnień ze strony władz miasta zdał egzamin. – Bartek przeszedł chrzest bojowy i przekonał się, że czasem nie można ustępować i pewne sprawy trzeba stawiać na ostrzu noża – powiedział.

Nie zabrakło też podziękowań dla służb porządkowych i medycznych, a także wszystkich członków Komisji Krajowej, którzy jednogłośnie przyjęli uchwałę w sprawie organizacji demonstracji “Precz z Zielonym Ładem”.

– Już dawno nie było tak ważnego postulatu, który obejmowałby i decydował o przyszłości wielu branż i każdego z nas. Dlatego też nikt z nas nie wstrzymał się podczas głosowania i nie musieliśmy się długo przekonywać – podkreślił Piotr Duda.

Płaca minimalna 2025. Propozycja "S"

Już za pół roku zmieni się kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę. Reprezentujące pracowników w Radzie Dialogu Społecznego związki zawodowe, w tym NSZZ "Solidarność", zaproponowali rządowi, aby w przyszłym roku minimalne wynagrodzenie wzrosło o 350 złotych, a więc o 7 procent do 4650 złotych brutto. Natomiast w państwowej sferze budżetowej, związkowcy chcą by pensje wzrosły o co najmniej 15 procent.

POLECANE
Groźny incydent w centrum Gdańska z ostatniej chwili
Groźny incydent w centrum Gdańska

Policjanci z Gdańska zatrzymali 33-latka, który jest podejrzany o zbicie toporkiem sklepowych szyb w centrum miasta. W trakcie zatrzymania groził policjantom i ich znieważył.

Minister infrastruktury do red. Lubeckiej: Proszę się nie wkomponowywać w retorykę PiS [WIDEO] z ostatniej chwili
Minister infrastruktury do red. Lubeckiej: "Proszę się nie wkomponowywać w retorykę PiS" [WIDEO]

Na antenie Radia Zet zawrzało. „Bardzo proszę się nie wkomponowywać w retorykę PiS" - powiedział Dariusz Klimczak, minister infrastruktury do red. Beaty Lubeckiej.

Burza wokół Szczęsnego. Trener kadry zabrał głos z ostatniej chwili
Burza wokół Szczęsnego. Trener kadry zabrał głos

Według informacji przekazanych przez Sport.pl Wojciech Szczęsny wciąż nie podjął ostatecznej decyzji dotyczącej swojej przyszłości w reprezentacji Polski. Mimo wcześniejszych zapowiedzi, że Euro 2024 będzie jego ostatnim turniejem w barwach narodowych, bramkarz nie złożył jednoznacznej deklaracji o zakończeniu kariery reprezentacyjnej.

„Mam żal”. Kidawa-Błońska uderza w PSL z ostatniej chwili
„Mam żal”. Kidawa-Błońska uderza w PSL

Małgorzata Kidawa-Błońska oceniła, że powrót do kompromisu aborcyjnego jest kapitulacją, ponieważ nie rozwiązuje problemu.

„Mamy całować rosyjską rączkę”. Burza w sieci po niemieckim artykule atakującym Polskę z ostatniej chwili

W sieci zawrzało po bezczelnym artykule w niemieckiej prasie, który w arogancki sposób przedstawiając sytuację Polski, próbuje znów ją wepchnąć w objęcia Rosji.

Sprawa ks. Michała Olszewskiego. Jest ruch ONZ z ostatniej chwili
Sprawa ks. Michała Olszewskiego. Jest ruch ONZ

„Dziś mec. Michał Skwarzyński, pełnomocnik zatrzymanego ks. Michała Olszewskiego, otrzymał maila z ONZ, mówiącego o tym, iż Organizacja Narodów Zjednoczonych nadała sygnaturę sprawie tortur duchownego” – informuje Telewizja Republika.

Nie żyje Piotr Kubica z ostatniej chwili
Nie żyje Piotr Kubica

Media obiegła smutna wiadomość. Piotr Kubica, wieloletni zawodnik GKS Futsal Tychy, zmarł w wieku zaledwie 34 lat.

Co dalej z ważną inwestycją? „Niestety bardzo czarny scenariusz” z ostatniej chwili
Co dalej z ważną inwestycją? „Niestety bardzo czarny scenariusz”

Kacper Płażyński, polityk Prawa i Sprawiedliwości, bije na alarm w sprawie ważnej inwestycji. – Za naszych rządów pieniądze na to zostały zabezpieczone w budżecie – wskazuje.

Nie żyje legenda bluesa z ostatniej chwili
Nie żyje legenda bluesa

W wieku 90 lat zmarł angielski gitarzysta i wokalista bluesowy John Mayall. O bluesie mawiał, że jest niczym terapia dla duszy. „To uniwersalny język, zrozumiały dla każdego – niezależnie od jego pochodzenia czy kultury” – podkreślał.

Władze Moskwy oferują 1,9 mln rubli premii mężczyznom, którzy zaciągną się do wojska pilne

Jednorazową premię wysokości 1,9 mln rubli (22 tys. USD) zaoferowały władze Moskwy mężczyznom, którzy zaciągną się do wojska – poinformowała w środę stacja CNN, powołując się na oświadczenie władz.

REKLAMA

/ Posiedzenie Komisji Krajowej fot. P. Machnica

Dwudniowe obrady KK w Gdańsku

Stanowisko ws. PKP Cargo