Świńskie uszy. Wraca staropolski przysmak

Kiedyś uznawane za relikt PRL-u lub przysmak dla psów, dziś znów królują w kuchni. Świńskie uszy wracają do łask – w wersji tradycyjnej, wiejskiej i coraz częściej także domowej.
świńskie uszy Świńskie uszy. Wraca staropolski przysmak
świńskie uszy / fot. FB

Co musisz wiedzieć:

  • Powrót do korzeni i kuchni „zero waste”
  • Tradycyjny smak z kapustą i ziemniakami
  • Z prostych składników można stworzyć coś wyjątkowego

 

Powrót do dawnych smaków

Jeszcze niedawno świńskie uszy kojarzyły się głównie z przekąską dla psów albo z czasami PRL-u. Dziś wracają na talerze – nie tylko w foodtruckach i barach, ale również w domowych kuchniach. Coraz więcej Polaków sięga po zapomniane, lecz aromatyczne części mięsa.

W wielu regionach kraju uszy gotuje się lub dusi, by wydobyć ich żelatynową miękkość i głęboki smak. Doskonale komponują się z kapustą, ziemniakami czy grochem, przypominając o prostych, lecz sycących potrawach sprzed lat.

„Od ryjka po ogonek” – nic się nie marnowało

W tradycyjnej kuchni polskiej wykorzystywano całe zwierzę – „od ryjka po ogonek”. Dziś, w duchu idei „zero waste”, te receptury wracają do łask, stając się symbolem szacunku dla natury i dawnych zwyczajów.

 

Przepis Joanny Krzewińskiej: świńskie uszy z kapustą i ziemniakami

Joanna Krzewińska z bloga Królestwo garów proponuje prostą, wiejską potrawę – świńskie uszy z kapustą i ziemniakami. Danie przygotowuje się na gęsim tłuszczu, doprawia klasycznymi przyprawami i dusi do miękkości. To smak, który przywodzi na myśl kuchnię babci – prosty, rozgrzewający i wyjątkowo aromatyczny.

Składniki:

  • 100 g świńskich uszu wędzonych, krojonych
  • 800 g ziemniaków
  • 600 g kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz czarny ziarnisty
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi)
  • sól
  • 100 ml bulionu wieprzowego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w piórka.
  2. Na tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pokrojone świńskie uszy i podsmaż.
  3. Dodaj ziemniaki i kapustę, dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  4. Wlej bulion, przykryj i duś do miękkości.

To przykład, jak z prostych składników stworzyć coś wyjątkowego. W czasach, gdy coraz częściej wracamy do autentycznych smaków i kuchni opartej na szacunku do jedzenia, taki garnek z kapustą i uszami może stać się prawdziwym jesiennym comfort foodem.


 

POLECANE
Spektakularny pościg przez granicę. Śląska policja zatrzymała złodziei pilne
Spektakularny pościg przez granicę. Śląska policja zatrzymała złodziei

Dwóch obywateli Czech zostało zatrzymanych po pościgu, który rozpoczął się w ich kraju, a zakończył w Polsce. Skradziony Volkswagen Transporter wjechał na teren powiatu raciborskiego, gdzie akcję przejęli polscy funkcjonariusze.

Burza w Pałacu Buckingham. Wpadka księcia Harry’ego Wiadomości
Burza w Pałacu Buckingham. Wpadka księcia Harry’ego

Książę Harry i Meghan Markle znów przyciągnęli uwagę mediów - tym razem podczas meczu baseballowego w Los Angeles, który odbył się 28 października. Choć para przyszła tam po prostu kibicować, wydarzenie skończyło się małą wpadką i… publicznymi przeprosinami księcia.

Koniec niemieckiego potentata motoryzacyjnego Wiadomości
Koniec niemieckiego potentata motoryzacyjnego

Po kilkudziesięciu latach działalności AEM z Dessau, producent silników elektrycznych z długą tradycją, kończy swoją historię. Mimo intensywnych poszukiwań inwestora i pomocy zewnętrznych konsultantów, nie udało się uratować firmy przed upadłością. Jak poinformował dziennik Mitteldeutsche Zeitung, przedsiębiorstwo, które przez dekady należało do liderów branży, ostatecznie nie znalazło finansowego ratunku.

Potężne fale na Teneryfie przyczyną tragedii. Są ranni i ofiary śmiertelne pilne
Potężne fale na Teneryfie przyczyną tragedii. Są ranni i ofiary śmiertelne

Trzy osoby zginęły, a piętnaście zostało rannych w wyniku gwałtownych fal, które uderzyły w wybrzeża Teneryfy. Jak podaje Deutsche Welle, część poszkodowanych miała zignorować ostrzeżenia służb przed niebezpiecznymi warunkami na morzu.

Tragiczna noc w Szczecinku. Nie żyje 23-latek Wiadomości
Tragiczna noc w Szczecinku. Nie żyje 23-latek

Lekarzom nie udało się uratować życia 23-latka, który trafił do szpitala w nocy z soboty na niedzielę po bójce w centrum Szczecinka. Mężczyzna zmarł – poinformowała PAP oficer prasowa szczecineckiej policji asp. Anna Matys.

Wielka Brytania wysyła wsparcie wojskowe do Belgii z ostatniej chwili
Wielka Brytania wysyła wsparcie wojskowe do Belgii

Wielka Brytania wysyła personel wojskowy i sprzęt do Belgii, aby pomóc wzmocnić obronę tego kraju po szeregu przypadków wtargnięcia dronów w belgijską przestrzeń powietrzną – poinformował w niedzielę nowy dowódca brytyjskich sił zbrojnych Richard Knighton.

Nowa oferta dla Lewandowskiego. Zgłosił się poważny kandydat Wiadomości
Nowa oferta dla Lewandowskiego. Zgłosił się poważny kandydat

Przyszłość Roberta Lewandowskiego w Barcelonie staje się coraz mniej pewna. Choć jego kontrakt z katalońskim klubem obowiązuje do końca obecnego sezonu, wiele wskazuje na to, że napastnik może opuścić Hiszpanię wcześniej, niż się spodziewano.

Co czwarte dziecko w Niemczech żyje z zasiłków. Duża część nie posiada niemieckiego obywatelstwa Wiadomości
Co czwarte dziecko w Niemczech żyje z zasiłków. Duża część nie posiada niemieckiego obywatelstwa

Według danych Federalnej Agencji Pracy, w Niemczech rośnie liczba dzieci wychowujących się w rodzinach utrzymujących się z pomocy państwa. Zjawisko to – jak podkreśla Deutsche Welle – może mieć długofalowe skutki społeczne i ekonomiczne.

Niemieckie media o „kulturze pamięci”. Piszą o polskim wstydzie i winie Wiadomości
Niemieckie media o „kulturze pamięci”. Piszą o polskim "wstydzie i winie"

Niemiecki "Tagesspiegel" wrócił do wystawy „Nasi chłopcy”, prezentowanej w Ratuszu Głównego Miasta w Gdańsku. Przyjęta  bardzo krytycznie przez większość komentatorów na Wisłą, galeria dla autora, Bernharda Schulza, była pretekstem do krytykowania polskiego podejścia do „kultury pamięci”. Publicysta pisze o polskiej polityce historycznej, która "nie jest wolna od wstydu i winy", a nawet próbuje ją porównywać do polityki władz PRL i Związku Radzieckiego.    

Świńskie uszy. Wraca staropolski przysmak Wiadomości
Świńskie uszy. Wraca staropolski przysmak

Kiedyś uznawane za relikt PRL-u lub przysmak dla psów, dziś znów królują w kuchni. Świńskie uszy wracają do łask – w wersji tradycyjnej, wiejskiej i coraz częściej także domowej.

REKLAMA

Świńskie uszy. Wraca staropolski przysmak

Kiedyś uznawane za relikt PRL-u lub przysmak dla psów, dziś znów królują w kuchni. Świńskie uszy wracają do łask – w wersji tradycyjnej, wiejskiej i coraz częściej także domowej.
świńskie uszy Świńskie uszy. Wraca staropolski przysmak
świńskie uszy / fot. FB

Co musisz wiedzieć:

  • Powrót do korzeni i kuchni „zero waste”
  • Tradycyjny smak z kapustą i ziemniakami
  • Z prostych składników można stworzyć coś wyjątkowego

 

Powrót do dawnych smaków

Jeszcze niedawno świńskie uszy kojarzyły się głównie z przekąską dla psów albo z czasami PRL-u. Dziś wracają na talerze – nie tylko w foodtruckach i barach, ale również w domowych kuchniach. Coraz więcej Polaków sięga po zapomniane, lecz aromatyczne części mięsa.

W wielu regionach kraju uszy gotuje się lub dusi, by wydobyć ich żelatynową miękkość i głęboki smak. Doskonale komponują się z kapustą, ziemniakami czy grochem, przypominając o prostych, lecz sycących potrawach sprzed lat.

„Od ryjka po ogonek” – nic się nie marnowało

W tradycyjnej kuchni polskiej wykorzystywano całe zwierzę – „od ryjka po ogonek”. Dziś, w duchu idei „zero waste”, te receptury wracają do łask, stając się symbolem szacunku dla natury i dawnych zwyczajów.

 

Przepis Joanny Krzewińskiej: świńskie uszy z kapustą i ziemniakami

Joanna Krzewińska z bloga Królestwo garów proponuje prostą, wiejską potrawę – świńskie uszy z kapustą i ziemniakami. Danie przygotowuje się na gęsim tłuszczu, doprawia klasycznymi przyprawami i dusi do miękkości. To smak, który przywodzi na myśl kuchnię babci – prosty, rozgrzewający i wyjątkowo aromatyczny.

Składniki:

  • 100 g świńskich uszu wędzonych, krojonych
  • 800 g ziemniaków
  • 600 g kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz czarny ziarnisty
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi)
  • sól
  • 100 ml bulionu wieprzowego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w piórka.
  2. Na tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pokrojone świńskie uszy i podsmaż.
  3. Dodaj ziemniaki i kapustę, dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  4. Wlej bulion, przykryj i duś do miękkości.

To przykład, jak z prostych składników stworzyć coś wyjątkowego. W czasach, gdy coraz częściej wracamy do autentycznych smaków i kuchni opartej na szacunku do jedzenia, taki garnek z kapustą i uszami może stać się prawdziwym jesiennym comfort foodem.



 

Polecane
Emerytury
Stażowe